Svake økonomiske indikatorer og geopolitikk førte til en pause i aksjeoppgangen denne uken. Det skriver Nordea Markets i sin ukesrapport og peker på at ledende indikatorer nå antyder at tre av de fire største økonomiene i verden opplever avtagende aktivitet i industrisektoren.For at aksjeoppgangen skal vedvare trenger markedet snart signaler om en stabilisering i den negative utviklingen i økonomiske data.- Gitt hvor voldsom oppgangen har vært hittil i år, og hvor mye positivt som allerede er priset inn i markedet, er det ikke usannsynlig at markedet snart mister tålmodigheten. Dette fører til at vi beholder nøytralvekt på aksjer, skriver Sigrid Wilter Slørstad.To viktige årsakerDet er to viktige årsaker til den kraftige oppgangen siden nyttår, ifølge meglerhuset. Den første er helomvendingen til sentralbanken i USA (Fed), samt støtte fra andre store sentralbanker, og den andre viktige årsaken er optimismen rundt en eventuell handelsavtale mellom USA og Kina.- En handelsavtale er uansett til en viss grad priset inn allerede (selv om det kan gi en kortsiktig boost), og kombinert med svake økonomiske indikatorer førte dette til en pause i den kraftige oppgangen vi har sett hittil i år. For at oppgangen i aksjemarkedet skal vedvare, trenger vi snart noen gode signaler fra økonomiske data, mener Slørstad. Svake dataTillitsindikatorer for industrisektoren (PMI) var stort sett svake denne uken og for første gang siden resesjonen i eurosonen i 2012, har tre av de fire store økonomiene i verden en PMI for industrien under 50. Det indikerer avtagende aktivitet i industrisektoren.Ifo-indeksen, som reflekterer bedriftstilliten i Tyskland, falt for sjette måned på rad, og er nå på det laveste nivået siden 2012.Kinesiske data viste også at de offisielle tillitsindikatorene falt både for industri- og tjenestesektoren.- I lys av de svake ledende indikatorene denne uken, kan man argumentere for at reaksjonen i aksjemarkedet var ganske dempet, og stemningen er bedret fredag. Årsaken er trolig at markedet allerede priser inn en handelsavtale, at Kina vil ha suksess med å stabilisere økonomien i løpet av andre eller tredje kvartal, samt håp om at sentralbankene med sin mindre innstrammende politikk allerede har lykkes med å stabilisere global økonomi, skriver Nordea Markets. - Dette er også vårt hovedscenario. Men vi er ikke helt overbevist om at de negative spiraleffektene fra strammere finansielle forhold fra slutten av 2018 er brutt, da vi ikke ser overbevisende signaler fra økonomiske indikatorer som antyder stabilisering. Spørsmålet er hvor lenge markedet er villig til å riste av seg dårlige nyheter?, spør Slørstad.