Pen børsåpning i Oslo

Pilene peker oppover i tidlig handel på Oslo Børs.Hovedindeksen står etter 45 minutters handel i 870,08, etter en oppgang på 0,36 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 507 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av oppgang i USA i går og til dels kraftig oppgang i Asia tidligere i dag.Særlig Kina-børsene steg på positive signaler fra handelssamtalene mellom USA og Kina.Øyner fantastisk seierFremgangen gjelder ifølge amerikanske kilder også problemområder som tvungen teknologioverføring.USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin ankom Beijing torsdag.- Jeg tror vi til slutt vil bli belønnet med en avtale som begge parter vil proklamere...som en fantastisk seier. Det vi må huske på er at dette er en prosess. Uansett hva vi får ut av dette, er det fint å kunne si «OK, vi setter en strek under dette, så må vi se frem til alt det andre vi ikke har løst», sier sjeføkonom og analysesjef for Asia Rob Carnell til CNBC fredag.Samme kanal kan fortelle at representantene fra USA og Kina hadde en produktiv arbeidsmiddag i går, og at en full dag med samtaler fortsetter fredag.Questerre-rallyOljeprisene stiger forsiktig fredag formiddag, etter at USAs president Donald Trump i går tvitret om at OPEC må øke oljestrømmene.Brent-oljen stiger 0,4 prosent til 67,36 dollar fatet, som er opp fra 66,60 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen klatrer 0,7 prosent til 59,71 dollar fatet.Berenberg har kuttet kursmålet på Equinor, som likevel stiger 0,5 prosent til 190,85 kroner.Ellers i olje er Aker BP opp 1,7 prosent til 305,40 kroner, mens DNO legger på seg 1,8 prosent til 19,06 kroner.Questerre spretter opp 10,2 prosent til 3,27 kroner etter at Sparebank 1 Markets har sendt ut en analyse med kjøpsanbefaling og kursmål 5,00 kroner.Vi merker oss at Aker legger på seg 2,2 prosent til 639 kroner etter at Aker Energy i går sendte inn PUD for Deepwater Tano/Cape Three Points-blokken (DWT/CTP) offshore Ghana.Pecan-feltet er først ut, og estimerte investeringer er 38 milliarder kroner.Solgte kjempepostFjordkraft faller 3,8 prosent til 35,93 kroner etter at Skagerak Energi har solgt kjempepost på kurs 35,70 kroner.Faktisk kvittet Skagerak seg med halve aksjeposten, og cashet inn over 550 millioner kroner.Andre tapere blant de mest omsatte er Norwegian og Mowi, som trekker ned hhv. 2,6 prosent til 45,40 kroner og 0,7 prosent til 200 kroner.Wall Street Journal skriver at årsaken til Boeing 737 Max-ulykkene med Ethiopian Airlines og Lion Air trolig er funnet .Samtidig viser TUI i et resultatvarsel fredag til betydelig usikkerhet rundt når 737 Max-flyene vil kunne komme tilbake i drift igjen.DNB korrigerer opp 0,9 prosent til 163,05 kroner etter gårsdagens smell i kjølvannet av Swedbank-bråket i Sverige.Norsk Hydro rykker stadig nærmere normal drift etter cyberangrepet, og aksjen stiger nye 1,7 prosent til 35,62 kroner fredag.I tet på kjempekontraktEMGS snuser på kjempekontrakt, og belønnes med en oppgang på 16,5 prosent til 3,18 kroner.Én aksje stiger mer, og det er Merkur Market-baserte Induct.Oppgangen er på 18,2 prosent til 6,50 kroner etter at det kjendistunge selskapet har generert de første annonsebaserte inntektene på sin neste generasjons plattform.Scanship Holding fortsetter den sterke oppgangen etter gårsdagens gjennombruddskontrakt , og klatrer nye 5,6 prosent til 7,50 kroner.Rederier gir gassVLGC-ratene har steget betydelig den seneste tiden, samtidig som BW LPG og Avance Gas har falt de seneste månedene.Pareto Securities mener ifølge TDN Direkt at aksjemarkedet ennå ikke forstår hvor «sunt» VLGC-markedet har blitt.Avance Gas stiger 7,8 prosent til 16,34 kroner i tidlig handel, mens BW LPG legger på seg 4,8 prosent til 30,07 kroner.I toppen av taperlisten finner vi en rekke aksjer og egenkapitalbevis som går eksklusive utbytte.Ellers faller Strongpoint 6,4 prosent til 9,32 kroner, mens Napatech trekker ned 5,4 prosent til 1,75 kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også