Swedbank-logo - foto fra selskapet

Razzia mot Swedbank

Svensk økokrim har satt i gang razzia mot Swedbanks hovedkontor, varsler Ekobrottsmyndigheten selv på Twitter. Banken anklages for å ha blitt brukt til hvitvasking.

– Vi kan bekrefte at det pågår en aksjon mot Swedbanks hovedkontor, opplyser svenske økokrims pressetalsperson Niklas Ahlgren til Aftonbladet.Tidligere i år avslørte kringkasteren SVTs «Uppdrag Granskning» mistanker om hvitvasking gjennom Swedbank. Saken omfatter mistenkelige pengeoverføringer verdt tilsvarende 40 milliarder svenske kroner.Kan ha villedet USAI 2016 ble advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama kjent verden rundt da de såkalte Panamapapirene dukket opp. Der ble firmaets kundeopplysninger lagt fram.Derfor kontaktet delstaten New Yorks finansinspeksjon DSF banker verden rundt, blant dem Swedbank, og spurte om de hadde kunder med bånd til advokatfirmaet.I et svar datert 26. april i fjor, og som SVT har fått tilgang til, svarte Swedbank at den hadde hatt kunder med koblinger til Mossack Fonseca, men i Sverige og Norge.– Banken fant ingen grunn til å mistenke hvitvasking, var svaret fra en person i Swedbanks konsernledelse til DSF.Men SVTs gravearbeid avdekker at den svenske banken kan ha hatt et hundretall kunder i Baltikum med forbindelser til Mossack Fonseca – kunder som Swedbank ikke nevnte for amerikanske myndigheter.– Det høres svært rart utSwedbank skriver i en kommentar at banken «samarbeider fullt ut og kommuniserer tydelig, korrekt og med god hensikt med samtlige relevante myndigheter», men at banken av juridiske årsaker ikke kan kommentere kommunikasjonen den har hatt med DSF.Bankens administrerende direktør Birgitte Bonnesen sier til SVT at banken ikke har interesse av å legge lokk på noe.– Det høres svært rart ut at vi skal ha hatt noen intensjon om å mørklegge. Det er slett ikke en måte vi jobber på, sier hun.Onsdag blir det meldt at det pågår en razzia i Swedbanks hovedkontor, men det er uklart om dette har sammenheng med utvekslingen med DSF.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også