Schlumberger-sjefen venter høy investeringsvekst i år

Oljeservicetoppen Pål Kibsgaard venter at Afrika, Asia og Sør-Amerika vil lede an, mens investeringene i amerikansk skiferolje vil falle. 

Publisert 26. mars 2019 kl. 16.52
Oppdatert 26. mars 2019 klokken 16.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 333 ord
- Ikke overraskende har den seneste oljeprisvolatiliteten skapt mer usikkerhet rundt investeringsutsiktene for lete- og produksjon (E&P) i 2019, uttalte oljeservicegiganten Schlumbergers norske toppsjef Pål Kibsgaard under en konferanse i New Orleans mandag.Han viste til at enkelte kunder hadde inntatt en noe mer konservativ tilnærming ved starten av året. 
- Vi fortsetter likevel å se klare tegn til at investeringsentimentene innen E&P er i ferd med å normalisere seg, og at industrien er på vei mot en mer bærekraftig finansiell styring av den globale ressursbasen, både i Nord-Amerika og i de internasjonale markedene, sa han. - Basert på dette, venter vi høy ensifret inntektsvekst år og over i de internasjonale markedene i 2019, sa han. - Basert på dette, venter vi at E&P-investeringsnivåene i Nord-Amerika til å være ned mer enn 10 prosent i 2019, mot 2018.- Det betyr at investeringene i de internasjonale markedene må øke ytterligere for at industrien skal være i stand til å møte økningen i den globale etterspørselen, resonnererte han.
Det betyr ifølge den mektige oljeservicetoppen at oljeselskaper i land utenfor Midtøsten og Russland ser at de må øke øke investeringene bare for å i det hele tatt opprettholde det nåværende produksjonsnivået. Samtidig ser han nye prosjekter som demmer opp for den fallende produksjonen fra aldrende felt, noe som skaper vekstmuligheter for virksomheten til Schlumberger. - Vi ser også starten på nye investeringsprogram i land som Mexico, Angola, Indonesia og Kina, der den totale produksjonen allerede har vært i en merkbar nedgang i flere år, noe som driver aktivitetsoppsvinget for virksomheten vår i disse regionene.Ifølge Kibsgaard vil Afrika, Asia og Sør-Amerika lede an etter hvert som nye investeringsprogram starter opp. I Nordsjøen, Russland og Midtøsten vil det fortsette å være solid, men med mer normaliserte vekstrater. Nord-Amerika vil trekke i motsatt retning, tror Kibsgaard, og ramser opp høyere kapitalkostnader, lavere lånekapasitet og investorer som ser etter høyere avkastning som grunner til at investeringsnivåene vil dikteres ut i fra fri kontantstrøm.Han mener de nevnte faktorene peker mot en mer moderat produksjonsvekst i amerikansk skiferolje- og gass.