Swedbank-topp sier han ikke kjente til intern rapport om mistenkt hvitvasking

Swedbanks styreformann Lars Idermark sier han ikke kjente til en intern rapport som omhandlet den mistenkte hvitvaskingen.

Publisert 28. mars 2019 kl. 22.10
Oppdatert 28. mars 2019 klokken 22.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
Det hersker stor usikkerhet rundt hvor mye informasjon ledelsen og styret i banken satt på vedrørende den pågående etterforskningen av bedriften, skriver TT.Den svenske storbanken etterforskes nå for bedrageri og brudd på regler for innsideinformasjon. Svensk økokrim, Ekobrottsmyndigheten (EBM), gjennomførte onsdag en razzia i bankens hovedkontor utenfor Stockholm. Fra før blir banken også etterforsket for hvitvasking.Styreformann Idermark sier han ikke var kjent med at banken var under etterforskning, til tross for at opplysninger om etterforskningen hadde ligget på Swedbanks hovedkontor i over en måned. Han sier også at han ikke kjente til en intern rapport om omfattende mistanker om hvitvasking i Baltikum.- Jeg har blitt spurt om å fortsette og vil gjøre mitt beste for å gjenvinne tillit. Jeg, ledelsen og styret har alltid et ansvar, men jeg synes vi har håndtert disse hendelsene på en god måte, sier han.Sparket sjefTorsdag fikk administrerende direktør Birgitte Bonnesen sparken.- De siste dagenes hendelser har ført til enorme påkjennelser for banken. Styret har derfor besluttet å avskjedige Birgitte Bonnesen, skriver styreformannen i en pressemelding.Hele resten av Swedbank-styret får imidlertid ansvarsfrihet fra anklagene mot banken. Det avgjorde bankens aksjonærer via avstemninger på bankens generalforsamling torsdag, dagen etter en politirazzia mot bankens hovedkvarter i Stockholm.Over 70 prosent stemte for å nekte Bonnesen ansvarsfrihet. Hun får en sluttpakke på 21 millioner svenske kroner.Falt på børsenLike før Bonnesen ble sparket, opplyste Stockholms-børsen at handel med bankens aksjer var stanset. Da var aksjen ned 3,7 prosent.Da handelen ble gjenopptatt over fem timer senere, falt aksjen kraftig, og endte til slutt ned 7,8 prosent. Banken har tapt 30 prosent av sin verdi siden midten av januar, tilsvarende over 58 milliarder norske kroner.Det skal angivelig ha vært en lang rekke transaksjoner gjennom banken fra mistenkelige kunder forbundet med hvitvasking, ifølge SVT. En del av pengene skal ha blitt overført mellom Swedbank og Danske Banks estiske filial, som det siste året har stått i sentrum i en omfattende hvitvaskingsskandale.(©NTB)