Trump vil stenge luftrommet for for 737 Max 8 og 9

Den amerikanske presidenten utsteder nødforbud. Boeing anbefaler å sette samtlige 737 Max-fly på bakken.

USAs luftfartsmyndighet Federal Aviation Authority (FAA) har bestemt seg for å sette samtlige av typen Boeing 737 Max 8 og 9 på bakken inntil videre, opplyser president Donald Trump onsdag.- Vi kommer til å utstede et nødforbud som setter alle fly av typen 737 Max 8 og Max 9 på bakken, heter det fra den amerikanske presidenten på Capitol Hill.Det innebærer at flytrafikken er stengt for flytypen frem til myndighetene kan forsikre seg om at det er trygt å fly den.I en pressemelding fra Boeing anbefaler flyprodusenten å sette samtlige 371 fly av typen 737 Max på bakken.- For å være sterkt forsiktig, og for å forsikre offentligheten om at flyet er trygt, har Boeing besluttet å anbefale at FAA innstiller operasjonen av den globale flåten av de 371 flyene av typen 737 Max midlertidig, skriver selskapet i meldingen.- På vegne av hele Boeing-teamet ønsker vi å uttrykke vår dypeste medfølelse med familiene til de som mistet livet i de to tragiske ulykkene, skriver Dennis Muilenburg, CEO i Boeing, i meldingen.Tirsdag valgte europeiske luftfartsmyndigheter (EASA) å innføre forbud mot flytypen i Europa.Boeing-aksjen falt tilbake 6,13 tirsdag. Onsdag faller aksjen ytterligere 1,73 prosent.Canada stengte onsdag ettermiddagCanadaiske myndigheter offentliggjorde onsdag ettermiddag at de stenger luftrommet for Boeing 737 Max 8-fly. Beslutningen var basert på ny informasjon, opplyste transportminister Marc Garneau til pressen i Ottawa onsdag.- Som et resultat av ny informasjon som vi mottok i dag, og som vi har fått analysert, samt etter råd fra mine eksperter og som en forholdsregel, har jeg utstedt et sikkerhetsvarsel, sa transportministeren.Den nye informasjonen stammer fra satellitter og viser en mulig, men ikke bevist likhet mellom de to flyulykker med Max 8, ifølge Garneau.Forbudet tredde i kraft onsdag og varer i ubestemt tid.Over 370 fly av denne typen er i drift i dag, hvorav 41 driftes av canadiske AirCanada, Westjet og charterselskapet Sunwing.Canadas beslutning kommer etter at alle EU-land, Kina, India, Australia og en rekke andre land tidligere i uka la ned midlertidige forbud mot 737 Max 8. Bekymringene rundt flyet oppsto etter Ethiopian Airlines-ulykken som krevde 157 menneskeliv søndag.Max 8-flyet var på vei fra Addis Abeba til Nairobi da det krasjet. 189 mennesker mistet livet da et indonesisk Lion Air-fly av samme modell styrtet i oktober i fjor. Det er blitt påpekt likheter mellom de to ulykkene.Kjos: - Våre Max-fly vil være i luften snartNorwegian Air Shuttle-konsernsjef Bjørn Kjos håper og venter at selskapets Boeing Max-fly vil være i luften snart, meldte TDN Direkt onsdag.- Det som skjer nå er i hendene til europeiske luftfartsmyndigheter, men vi håper og venter at våre Max-fly vil være i luften snart, sa han i en video Norwegian har publisert på Twitter.Kjos har også uttalt at Norwegian vil sende regningen til Boeing etter selskapet har måttet sette sine 18 fly av den aktuelle typen på bakken. Ifølge flere eksperter er imildlertid en refusjon lite sannsynlig da det må kunne påvises feil med flyene som flyprodusenten kan lastes for.


Les også