Vil investere over én milliard i gruve

- Det blir som å putte leppestift på en gris. Grisen er fortsatt en gris.

- Vi sender nå søknad til Enova om å bli verdens første gruve som har 100 prosent elektrisk drift. Det gir en ekstra kostnad på 200–300 millioner kroner, og vi håper å få 50 prosent støtte, sier adm. direktør Øystein Rushfeldt i gruveselskapet Nussir til DN.Selskapet planlegger ifølge avisen å investere minst én milliard kroner. Elektrifisering vil øke kostnadene med ytterligere til 1,3 milliarder kroner, men er viktig for å få en mest mulig miljøvennlig og effektiv drift, mener Rushfeldt.- Vi blir den gruven i verden med lavest klimautslipp. Vi kan bli et fyrtårn på klima, og det burde løftes frem av miljøbevegelsen, for å presse andre gruver i verden til å følge vårt eksempel, sier Rushfeldt til avisen.Natur og Ungdom er fortsatt mot gruvedriften.- Elektrifisering gjør ikke prosjektet mer spiselig, selv om maskinene går på strøm. Gruven vil fortsatt dumpe 30 millioner tonn gruveslam i Repparfjorden. Det blir som å putte leppestift på en gris. Grisen er fortsatt en gris, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom til DN.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også