- Vil nok fortsatt ligge der som en våt klut

Beskyldningene er ikke nye, men det er ifølge Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker første gang den norske banken blir trukket frem i denne sammenheng.

Kinesiske myndigheter varsler om tøffere tider og senket sine vekstanslag for 2019 til intervallet 6-6,5 prosent. «Tidligere har de lettet tilgangen på kreditt og de kutter nå også skattene for å få fart på den kinesiske økonomien som skuffet gjennom fjoråret og ga lavere vekstimpulser til resten av verden», skriver Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets i morgenrapporten. I søkelysetDNB og Nordea er i søkelyset for hvitvasking av russiske penger gjennom sine engasjementer i Baltikum i en dokumentar på finsk tv. «Beskyldningene er ikke nye, men det er første gang den norske banken blir trukket frem i denne sammenhengen. Både Nordea- og DNB aksjene er ned over 3,5 prosent siden nyheten ble kjent i går. Omfanget av anklagene er langt mindre enn for Danske Bank, men de vil nok fortsatt ligge der som en våt klut over nordiske banker i tiden som kommer, og kan gjøre det vanskeligere for dem å hente penger i dollarmarkedet, noe som kan sende også norske pengemarkedsrenter høyere», mener Mouland og Pausgaard Fisker. Les også: - De neste 48 til 72 timene blir avgjørendeNyheten kan også ligge bak noe av kronesvekkselsen i går. En Euro koster nå 9,81 noe som er 6 øre mer enn i går.Boligpriser I løpet av formiddagen får vi norske boligpriser for februar. I januar overrasket de sesongjusterte boligpriser ved å øke 0,5 prosent over måneden og OBOS melder om sterk prisvekst også i februar.«Tilbudet av boliger for salg har steget jevnt og trutt, men kjøperbasen er sterk, understøttet av et lavt rentenivå og pen reallønnsvekst. Vi tror på at etterspørselsveksten vil være vel så sterk som utbudsveksten og dette kan gi en forsiktig positiv boligprisvekst i år», heter det fra duoen i Nordea Markets.ISM utenom industrisektoren ventes å øke 0,6 poeng til 57,3 i februar. Indikatoren har falt noe fra toppen i høst.«En god del av forklaringen er lengre leveringstid fra leverandører og færre nye ordrer spesielt fra utlandet. Et nivå rundt 57 vil fortsatt indikere bra vekst i den amerikanske tjenestesektoren», skriver Nordea Markets-økonomene.PMI for den britiske tjenestesektoren vil ifølge Mouland og Pausgaard Fisker ventelig få litt mer oppmerksomhet etter gårsdagens fall i PMI-tallet for byggesektoren. «PMI-tallet for byggesektoren falt 1,1 indekspoeng og utviser nå tegn på kontraksjon med et nivå på 49,5. I det siste har PMI-tallet for tjenestesektoren kommet ned en god del ned. Konsensus er for et uendret nivå på 50.1, noe som indikerer økonomisk stagnasjon», skriver de i rapporten. Nye signaler?I tillegg taler Bank of Englands sjef Mark Carney i det britiske overhus i dag. Tidligere fastslo han at sentralbanken i et «hardt Brexit» scenario kunne sette renten opp som ned. I det siste har han ifølge økonomene i høyere grad understreket at Bank of England vil understøtte økonomien i et slik scenario. Markedet vil følge med på mulige nye signaler rundt dette, mener Mouland og Pausgaard Fisker.I tillegg får vi tall for den europeiske detaljhandelen i Europa i januar, den svenske industri-produksjonen i januar og det svenske PMI-tallet for tjenester i februar.


Les også