WTO: USA har ikke stanset ulovlige subsidier til Boeing

WTO har konkludert i den årelange striden mellom den amerikanske flyprodusenten Boeing og franske Airbus.

Publisert 28. mars 2019 kl. 18.10
Oppdatert 28. mars 2019 klokken 18.13
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 156 ord
Kjennelsen fra Verdens handelsorganisasjon (WTO) kom torsdag, og innebærer at EU nå kan kreve erstatning for tapte inntekter som et resultat av en urettferdig markedssituasjon som ble skapt av de amerikanske subsidiene.Subsidiene gjorde Boeing i stand til å selge fly til lave priser, noe som undergravde virksomheten til den europeiske rivalen Airbus, sier EU-kommisjonen i en uttalelse.Delstaten Washingtons subsidieordning premierer bruken av amerikanske råvarer, noe som bryter med WTOs regelverk, i og med at det gir konkurransefordeler og kan påvirke handelen globalt. EU-kommisjonen sier nå at de forventer at Washington føyer seg etter WTOs kjennelse.EU betegner WTO-kjennelsen som en seier i den årelange flystriden.– Dagens kjennelse er gledelig både for EU, vår luftfartsindustrien og arbeidere i luftfartssektoren i alle EUs medlemsland, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström.Striden mellom Airbus og Boeing har vært svært langvarig og ble for første gang brakt inn for WTO i 2005. Begge selskapene har anklaget hverandre for å ha mottatt ulovlige subsidier.(©NTB)