36 år på rad med overskudd

Børs

(Finansavisen): - Produkt­utvikling er den viktigste grunnen til at vi eksisterer her i dag. Det er ikke rakettforskning, det vi driver med, men vi videreutvikler produktene med de verktøyene og den kunnskapen vi har, sier Steinar Tragethon, daglig leder og største eier i Hallingplast, til Finansavisen.Hallingplast produserer rør til kunder i oppdrettsbransjen, kommunal sektor og olje og gass, veisikkerhet og vannkraft.All produksjon foregår på fabrikktomten i Ål, som de har hatt som base i kampen mot avstandsulempene siden starten i 1969. Siden 1982 har selskapet hatt overskudd hvert år, skriver avisen. Konkurrerer mot Akva Group- For oss handler ikke produktutvikling om å sette seg ned for å prøve å finne på noe lurt. Det handler om å snakke med kundene og forstå deres behov, sier Tragethon til avisen. I dag har selskapet mellom 250 og 300 kunder i løpet av et år, hvorav de 50 største står for rundt 90 prosent av omsetningen.Den første eksporten skjedde ifølge avisen til Sverige i 1988, og i dag er eksportandelen 25 prosent. Det største eksportmarkedet for standardprodukter er Sverige. Nest størst er Kina, som importerer rørsystemer til tankanlegg på bensinstasjoner. Andre eksportmarkeder er Malaysia, Sør-Korea, Tyskland og Tyrkia.Satser 10–25 millioner i åretBedriften ble startet av Steinar Tragethons far, Kåre. Steinar Tragethon kom inn i bedriften da faren døde, i 1980. I flere år eide han bedriften sammen med broren, som gikk bort i 2006. I 2015 ble imidlertid Steinar Tragethon eneeier, og det seneste året er sønnene Kåre (35), Sverre (33) og Anders (30) kommet inn med 15 prosents eierandel hver, skriver avisen.Alle de tre sønnene har mellomlederstillinger i bedriften, henholdsvis innenfor automasjon, salg og marked samt produktutvikling. Bedriften bruker mellom 10 og 25 millioner kroner årlig til investeringer i maskiner og andre typer driftsmidler.- Ett år trenger vi kanskje å oppgradere og automatisere en produksjonslinje. Et annet år kan det være at vi trenger større lagerplass, slik at vi må bygge på, sier Tragethon til avisen. 

hallingplast