Bekmørkt for Danske Bank - men i Norge skinner solen

Mor gråter, men Trond trøster så godt han kan.

CF Wesenberg
Børs

Kundeflukt, svake resultater - og ikke minst utsikter til svake resultater - sørger for at Danske Bank straffes knallhardt på København-børsen etter dagens kvartalstall .I tillegg har banken som kjent en hvitvaskingssak å slite med.Aksjen dundrer i skrivende stund ned over åtte prosent tirsdag formiddag.I Norge skinner solenMen her hjemme er historien en annen.Danske Bank i Norge kan nemlig melde om et resultat etter skatt på 690 millioner kroner i 1. kvartal, opp fra 556 millioner kroner i samme periode i fjor.Resultatet før skatt gikk fra 740 til 918 millioner kroner.Dette henger med sammen med at nedskrivninger på utlån falt fra 187 til lave 43 millioner kroner.Netto renteinntekter gikk fra 1.344 til 1.339 millioner kroner, mens samlede inntekter løftet seg fra 1.636 til 1.787 millioner kroner.- Trette øyne, mange smilDu må være bankens store stjerne i dag?- Hehe ja, vi er godt fornøyde. Mange trette øyne etter et hektisk kvartal, men det er veldig mange smil på brygga i dag, sier bankens Norge-sjef Trond F. Mellingsæter til Hegnar.no.Hva er du mest fornøyd med?- Den veldig gode kundeveksten. Isolert sett i kvartalet kom den inn på fem prosent, noe som annualisert peker mot 20 prosent - som i så fall vil være 4-5 ganger markedsveksten. Samtidig med en topplinjevekst på ni prosent løftet vi også bunnlinjen, og leverte 24 prosent resultatvekst - før og etter skatt, fortsetter banksjefen.- Spesielt i dagens landskap, der morselskapet la frem et ikke så bra resultat, er det hyggelig å komme med et godt bidrag, legger han til.De lave tapsavsetningene på lån forteller historien om «annerledeslandet».- Vi har en solid portefølje, og de lave tapene er et speilbilde av norsk økonomi, med fokus på olje og oljerelatert virksomhet, sier Mellingsæter.Hjulpet av AkademikerneKvartalet preges av at samarbeidet med Akademikerne ble relansert fra nyttår , i tillegg til at Tekna gikk inn i avtalen. Resultatet ble nesten tre ganger så mange boliglånssøknader i 1. kvartal 2019 sammenlignet med samme periode i fjor.- Vi forventer en god utvikling fra denne avtalen fremover, og håper og tror på god vekst også i 2. kvartal, forteller banksjefen.Dere venter to renteøkninger til i år og én til neste år. Boliglånskundene er ikke redde?- Nå kommer mange av lånesøknadene fra kunder som velger å flytte fra andre banker, men vi anser norske boliglånskunder som veldig rasjonelle, og tror ikke en forsiktig renteoppgang får stor effekt på etterspørselen. God reallønnsvekst betyr at kjøpekraften ikke påvirkes veldig, så vi er stadig optimistiske til norsk økonomi, svarer Mellingsæter.Samtidig forteller dagens rapport om marginpress.- Vi har sett en kraftig oppgang i pengemarkedsrentene, og forventer at den harde konkurransen fortsetter de neste årene. Så gjenstår det så se hvordan marginene utvikler seg, sier banksjefen.Meglerhuset går også greitDa hjelper det med en god kundevekst - også i bedriftsmarkedet.- Jeg kan ikke huske at vi noensinne har hatt et mer aktivt kvartal der så mange nordmenn har ønsket å møte oss for å bli kunde eller få rådgivning, sier Mellingsæter.Han liker også at veksten kommer både på utlåns- og innskuddssiden. Samtidig øker provisjonsinntektene.- Helhetlig rådgivning er kjernen i vårt betjeningskonsept, både i person- og bedriftsmarkedet. Utviklingen i provisjonsinntektene i kvartalet viser at vi lykkes med denne tilnærmingen også i perioder med høy aktivitet, sier banksjefen.Meglerhuset går greit også?- Stemmer. Økt kundeaktivitet bidro til å øke handelsinntektene. Markedene er hyggeligere, og vi sitter godt posisjonert, avslutter Mellingsæter overfor Hegnar.no. 

danske bank
trond mellingsæter
rente
boliglån
akademikerne
tekna
hvitvasking
Nyheter
Børs