Browder anmelder Swedbank i Latvia

Finansmannen og menneskerettsaktivisten Bill Browder anmelder Swedbanks virksomhet i Latvia. Tidligere har han gjort det samme i Sverige og Estland.

I flere uker har det versert historier i svenske medier om mistenkt hvitvasking av 135 milliarder euro gjennom kontoer i Swedbank. De første avsløringene kom i februar da det var snakk om 40 milliarder svenske kroner.Browder sier han har sporet 41 millioner dollar i den mistenkelige pengeflyten som skal ha gått gjennom Swedbanks latviske datterselskap.– Jeg ville blitt forskrekket om latviske myndigheter hadde funnet på å henlegge denne anmeldelsen, sier Browder ifølge den svenske avisen Dagens Industri.I Sverige har Ekobrottsmyndigheten (EBM) besluttet å ikke innlede etterforskning av hvitvasking i Swedbank tross Browders anmeldelse. Årsaken var at de fleste av hendelsene med påstått tilknytning til Sverige ligger mer enn ti år tilbake og derfor er foreldet.På den annen side har EBM innledet etterforskning av mulig bedrageri og mulige brudd på reglene om innsideinformasjon i banken, og blant annet gjennomført razzia ved Swedbanks hovedkontor i Sundbyberg utenfor Stockholm.Også i Estland har myndighetene besluttet å se nærmere på Swedbank. Blant annet har de ransaket bankens lokaler i landet.(©NTB)