Capesize-ratene snur opp

FILE -- In this Nov. 30, 2016 file photo, Iraq's Minister of Oil Jabar Ali al-Luaibi speaks to journalists prior to the start of a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria. Iraq and Algeria said Thursday, May 11, 2017, that they support the extension of oil production cuts by OPEC and non-OPEC producers through the end of the year to try to boost prices. In a joint press conference Thursday in Baghdad by the oil ministers of the two countries, al-Luaibi said "there might be new ideas to be presented" at an OPEC meeting on May 25, without providing further details. (AP Photo/Ronald Zak, File) Ronald Zak

Fortsatt langt under driftsutgifter.

Baltic Dry-indeksen faller 0,3 prosent til 672 poeng onsdag, ifølge TDN Direkt.Capesize-ratene snur skuta, og stiger 2,3 prosent til 3.540. Det skjer etter at Capesize-ratene nærmest har halvert seg de siste drøye to ukene.Ratene har nærmet seg nivåer hvor rederne heller vil legge skipene i opplag, fremfor å seile. Ifølge Cleaves Securities er driftskostnadene for Capesizer 6.000 dollar per dag, mens full cash break-even er 16.916 dollar per dag.Capesize-skipene som nå seiler i spotmarkedet klarer dermed ikke engang å dekke driftsutgiftene. Ifølge TDN Direkt ble det tirsdag gjort to Capesize-spotslutninger, der begge er for jernmalmfrakt fra Australia til Kina.I forrige ukes shipping-oppdatering skrev Fearnleys at det verste i år for Capesize-markedet kan være passert, ettersom det forventes at Vale vil gjenoppta noe av den stengte jernmalmproduksjonen.For 2019 har Cleaves et estimat på spot-ratene for Capesize på 15.282 dollar per dag.Tørrlast-aksjerEllers i tørrlast stiger Panamax 0,6 prosent til 9.009, mens Handysize og Supramax faller henholdsvis 1,5 og 2,5 prosent til 6.652 og 8.682.Golden Ocean stiger i skrivende stund 3,29 prosent, mens Star Bulk er opp 2,44 prosent.Jinhui Shipping er ned 0,50 prosent.


Les også