Capesize-ratene suser videre opp

Baltic Dry stiger

FILE -- In this Nov. 30, 2016 file photo, Iraq's Minister of Oil Jabar Ali al-Luaibi speaks to journalists prior to the start of a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria. Iraq and Algeria said Thursday, May 11, 2017, that they support the extension of oil production cuts by OPEC and non-OPEC producers through the end of the year to try to boost prices. In a joint press conference Thursday in Baghdad by the oil ministers of the two countries, al-Luaibi said "there might be new ideas to be presented" at an OPEC meeting on May 25, without providing further details. (AP Photo/Ronald Zak, File) Ronald Zak

Baltic Dry-indeksen stiger 1,5 prosent til 725 poeng, ifølge TDN Direkt.Capesize leder an med en oppgang på 8,3 prosent til 5.520.I den ukentlige oppdateringen skriver Cleaves Securities at Capesize-ratene har steget den siste uken som følge av bedringer i ruten mellom Brasil og Kina. De mener også at inntjeningene ut fra Australia kan snart bedres som følge av normalisering av driften etter syklonen Veronica.Det ble gjort fem Capesize-spotslutninger mandag, hvor samtlige var for jernmalmfrakt, ifølge TDN Direkt.Panamax faller 1,4 prosent til 8.673, mens Handysize og Supramax faller henholdsvis 1,3 og 1,0 prosent til 6.256 og 8.117.Golden Ocean faller 1,27 prosent, mens Star Bulk er uendret. Jinhui Shipping er ned 1,25 prosent.