DNB inntar high yield-tronen

Pareto Securities har vært det klart ledende meglerhuset innen high yield-obligasjoner de siste årene, men nå er det DNB som fører an.

Børs

Svein Støles meglerhær i Pareto Securities var i en egen klasse når det gjaldt utstedelse av high yield-obligasjoner i 2018, ifølge en omfattende markedsrapport nylig publisert av Nordic Trustee.Med en markedsandel på 29 prosent forsvarte Pareto Securities tittelen fra 2017 med god margin, viste rapporten. DNB Markets havnet på plassen bak med 17 prosent av det totale volumet på 65 milliarder kroner.2019 har imidlertid vært tråere for Pareto som foreløpig må innfinne seg med den kjedelige andreplassen. I stedet er det hovedkonkurrenten DNB som stormer frem i tet. Det viser en fersk oversikt Nordic Trustee har satt sammen for Hegnar.no.DNB-meglerne står for 35 prosent av det totale transaksjonsvolumet på 11 milliarder kroner siden årsskiftet, mens obligasjonsdesken i Pareto har en markedsandel på 21 prosent.En fersk Prospera-undersøkelse basert på intervjuer med high yield-investorer, rangerer DNB som nummer én  i Norge og Pareto som nummer tre. Nordea er nummer to. Gigantisk møbel-dealDen mest iøynefallende dealen DNB har vært med på så langt i år er det to milliarder kroner store obligasjonslånet til møbelprodusenten Ekornes som ble plassert i mars. Da i samarbeid med SEB og SpareBank 1 Markets.Det er den største high yield-plasseringen i det norske markedet siden nyttår, og, etter det Hegnar.no erfarer, den nest største i norske kroner noensinne.Opprinnelig ble det gjort et forsøk på å hente inn pengene til Ekornes i fjor høst. Som følge av den kraftige børsuroen som herjet, ble imidlertid transaksjonen utsatt til over nyttår.Peter Behncke, leder for investment banking i DNB, uttalte til Hegnar.no i midten av mars at han ventet et sterkt marked fremover, og kunne fortelle om flere dealer i «pipeline».Tar store stegMens DNB og Pareto står for mer enn halvparten av markedet til sammen, er det fremadstormende SpareBank 1 Markets som ligger på en foreløpig tredjeplass, knapt foran Arctic Securities.Sammen med kollegene i Fearnley Securities bidro SpareBank 1 Markets blant annet til å åpne det norske high yield-markedet i år da Havilafjord utvidet et eksisterende obligasjonslån med 250 millioner kroner i midten av januar.- Nå er det duket for flere dealer, fastslo meglerhusets sjef for high yield-obligasjoner, Kenneth C. Edvardsen, i et intervju med Hegnar.no.SpareBank 1 Markets ligger nå betydelig bedre an enn de to foregående årene som har endt med henholdsvis tiende og trettende plass. Mye skyldes en betydelig opprusting av staben med flere anerkjente analytikere og meglere. De tre meglerhusene på topp gjorde for øvrig jobben sammen i forbindelse med utvidelsen av obligasjonslånet til oljeselskapet Siccar Point Energy med 100 millioner dollar i starten av mars.Pareto vil vokse internasjonaltSelv om DNB er det klart ledende meglerhuset så langt, er det ingen tvil om at konkurrentene jobber knallhardt for å tette gapet.I Pareto rettes mye av innsatsen internasjonalt med kontorer i storbyer som Stockholm, Helsingfors, København, London, Frankfurt, Singapore og New York- Vi ser økende oppdragsmengde fra internasjonale utstedere og opplever samtidig også sterkt økende etterspørsel fra internasjonale investorer, sa meglerhuset sjef for obligasjonsmegling, Inge Edvardsen, til Hegnar.no for en drøy måned siden. Av Paretos totale utstedte high yield-volum i 2018 var mer enn halvparten denominert i dollar, mens vel 25 prosent var i euro.For å nå målet om å være det ledende meglerhuset, varslet Edvardsen at de vil vokse videre i nettopp utlandet.- Vi vil fortsette å bygge vår internasjonale distribusjon og vurderer fortløpende muligheter for nye kontorer, sa han.DNB topper i Norge foran Nordea, mens det i Norden er tvert om.

dnb
dnb markets
nordic trustee
obligasjonslån
obligasjonsmarkedet
obligasjonsmegler
high yield
high yield-obligasjonslån
peter behncke
kenneth c. edvardsen
inge edvardsen
sparebank 1 markets
pareto securities
Nyheter
Børs