DNB Markets-strateg: - Det er et lite mysterium

At den norske kronen har svekket seg så mye den siste uken, til tross for oppgangen i oljeprisen, den relativt gode stemningen på børsene, og ikke minst; at euroen også har svekket seg en god del mot dollar, er et lite mysterium, ifølge Ingvild Borgen Gjerde.

Børs

Det var nok en rolig dag på børsene i går, der den amerikanske hovedindeksen, S&P 500, endte dagen flatt , mens teknologiindeksen Nasdaq steg til nye høyder, hjulpet av oppgang i blant annet Facebook-aksjen, som følge av de overraskende gode førstekvartalsresultatene publisert dagen før.Her i Europa endte børsene stort sett i rødt, men hovedindeksen, Stoxx 600, falt med beskjedne 0,2 prosent.Asiatiske markeder har for det meste falt så langt i dag, og spesielt i Japan er stemningen litt på den svake siden.«Det er for så vidt ikke så overraskende, gitt at japanske aksjer har en tendens til å bevege seg i motsatt retning av valutakursen, og den japanske yenen har vært litt av et unikum det siste døgnet, ettersom det er den eneste av de store valutakursene som har styrket seg mot den amerikanske dollaren», skriver DNB Markts' rente- og valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde i morgenrapporten.Hun peker på at dollarindeksen steg til det høyeste nivået på nesten to år i går, og har med det styrket seg nesten 8% det siste året, over to prosent så langt i år, og én prosent så langt i april.«Blant valutaene som svekket seg aller mest mot dollaren i går, var den svenske kronen, som svekket seg med så mye som 1,5 prosent. Bakgrunnen for det var den overraskende forsiktige, eller «duete» tonen fra den svenske sentralbanken på deres rentemøte i går», heter det fra Borgen Gjerde.Én mulig forklaringIkke bare justerte Riksbanken ned rentebanen betydelig, men de annonserte også at de vil kjøpe statsobligasjoner fra og med juli i år og ut neste år.«Begge deler kom som en overraskelse på markedet, og bidro altså til betydelige markedsreaksjoner», skriver Borgen Gjerde.Som så ofte er tilfellet smittet svakheten i den svenske kronen over på norske kroner, som nå handler på 9,66 mot EUR, etter å ha handlet så lavt som 9,56 i starten av uken.«At den norske kronen har svekket seg så mye den siste uken, til tross for oppgangen i oljeprisen, den relativt gode stemningen på børsene, og ikke minst; at euroen også har svekket seg en god del mot dollar, er et lite mysterium», mener Borgen Gjerde.Ser vi på mønsteret i utviklingen i ulike valutaer den siste tiden, der dollaren og den japanske yenen styrker seg, mens de fleste andre valutaer svekker seg, deriblant norske kroner, er det derimot én mulig forklaring som melder seg, ifølge DNB Markets-strategen: de valutaene som svekker seg mest, er de der investorene ser størst potensiale for duete overraskelser fra sentralbankene.«Den japanske sentralbanken er den i verden som har ført den mest ekstreme pengepolitikken de siste årene, og de har dermed ikke mye mer å gå på i form av å overraske markedet med enda mer ekspansiv pengepolitikk», skriver hun, og fortsetter:«Den amerikanske sentralbanken har så langt i år nedjustert renteprognosene sine betydelig, og om noe mer enn det vekst- og inflasjonsutsiktene i amerikansk økonomi tilsier. Dermed virker det mindre sannsynlig at vi vil få ytterligere duete overraskelser fra den amerikanske sentralbanken fremover».Mot strømmenNorges Bank derimot, er en av svært få sentralbanker som har gått mot strømmen i år, og som i forbindelse med rentehevingen i mars faktisk overrasket markedet ved å løfte rentebanen ytterligere.«Ettersom Norge er en liten åpen økonomi, som er sårbar for det som skjer i resten av verden, virker investorene å tro at Norge dermed er blant de landene der potensialet for duete overraskelser fra sentralbanken nå er stor», skriver Borgen Gjerde.Hun peker på at når sentralbanker rundt omkring i verden justerer ned renteutsiktene sine, nå senest Riksbanken i Sverige og den kanadiske sentralbanken tidligere i uken, bidrar det til forventninger om at Norges Bank vil følge etter.«Det kan forklare svakheten i den norske krona, som ellers ikke støttes av fundamentale forhold», mener strategen.

kronekursen
kronen
svenske kroner
euro
Nyheter
Børs