- Du må enten være idiot eller uvitende for å investere i dette

Finansekspert advarer mot omstridt spareprodukt.

Aksjekupong eller autocall er et strukturert spareprodukt satt sammen av en håndfull underliggende aksjer som må utvikle seg på en spesiell måte for å gi avkastning, skriver DN.- Disse produktene vil være svært vanskelige å forstå for personer uten solid utdannelse og erfaring innen finans. Dersom Finanstilsynet er opptatt av rådgivningen, burde de ikke tillate at denne type produkter selges til personer uten grunnlag for å vurdere informasjonen de får, sier førsteamanuensis Espen Sirnes ved Universitetet i Tromsø til DN.Han mener ifølge avisen at aksjekupongene minner mistenkelig om de «garanterte spareproduktene» som ble hardt markedsført av ulike finansinstitusjoner på begynnelsen av 2000-tallet.- De fleste investorer ønsker ikke å ta risikoen ved store svingninger i enkeltaksjer, og velger derfor å investere i en bred portefølje. Autocall følger det stikk motsatte prinsippet; de er designet for å maksimere skadevirkningene av enkeltaksjer. Sjansen for at det går ekstremt dårlig med fire av fire aksjer er forholdsvis liten. Sjansen for at det går ad undas med én av fire aksjer er ganske stor, sier Sirnes til DN.- Du må enten være idiot eller uvitende for å investere i dette. Jeg tipper de fleste som faktisk investerer er uvitende, sier Sirnes til avisen.