Eksplosjon i Bitcoin og annen kryptovaluta

Gjestekommentar: Bitcoin steg med over 27 prosent fra tirsdag til onsdag denne uken. Veksten var imidlertid blek sammenlignet med flere andre kryptovalutaer. Er vi vitne til starten på en ny kryptoboble?, spør CMC Markets Henrik Sommerfelt

(Gjestekommentar): Kryptoentusiaster kunne juble denne uken da prisen for én Bitcoin steg fra 4150 dollar tirsdag morgen til over 5300 dollar onsdag kveld.Dette er en vekst på nesten 28 prosent på under to døgn – det kraftigste kortvarige rallyet valutaen har hatt på over et halvt år. Oppgangen var derimot blek sammenlignet med flere andre kryptovalutaer.I samme tidsperiode steg prisen for én Litecoin med 61 prosent mens kursen på Bitcoin Cash (BCH) steg med 104 prosent. Verdens nest største kryptovaluta Ethereum, hadde en tilsvarende stigning som Bitcoin. En automatisk ordreIfølge Oliver von Landsberg-Sadie, som er sjef for kryptoselskapet BCB Group, kan oppgangen ha blitt utløst av at det ble gjennomført en automatisk ordre på 20.000 bitcoin – nesten 1 milliard kroner, fra én aktør på tirsdag.Siden kryptovaluta fremdeles er særdeles sentimentdrevet, kan denne ordren ha utløst en midlertidig entusiasme som smittet over på andre kryptovalutaer.Oppgangen i disse kryptovalutaene kommer midlertidig ikke helt bardust. Samtlige av de nevnte kryptovalutaene hadde jevn stigning i både februar og mars, noe som skiller seg fra trenden i 2018.De fleste midlertidige fallene i 2019 har tilnærmet umiddelbart blitt nøytralisert av investorer som har ventet på kjøpsmuligheter. Dette kan være et tegn på at mange mener bunnen for kryptovaluta er nådd. Flere rallyerDersom den positive trenden fortsetter vil vi kunne se flere kortvarige rallyer, tilsvarende den vi så denne uken, etter hvert som institusjonelle investorer også melder seg på. Får vi mange nok av disse, kan vi ikke se bort ifra at markedet igjen kan bli preget av eufori, og at vi får nye «bobletendenser» i kryptomarkedet. I et slikt marked er det lett å ha toppkursen fra 2017 på 20.000 dollar som et referansepunkt man ikke ønsker å gå glipp av.Vanskelig å analysereDet er viktig å nevne at denne aktivaklassen i høy grad er drevet av psykologi, og derfor er vanskelig å analysere. I den grad makroøkonomi har innvirkning på kursene, gjelder det først og fremst større usikkerhet i verden og mistillit til myndigheter og sentralbanker.En slik mistillit vil for eksempel kunne utløses dersom sentralbanken i USA går tilbake til en ekspansiv pengepolitikk med kvantitative lettelser, uten at det gir effekt i markedet.