Hva skremmer valutamarkedet?

Optimismen syntes å være tilbake i det amerikanske aksjemarkedet, men valutatraderne er usikre. Hvorfor? 

Børs

Denne uken nådde hovedindeksen S&P500 ny all time high. Likevel ser vi at investorer strømmer til «sikre» valutaer som dollar, yen og sveitsiske franc. Mange spør om hvorfor.Rapporteringssesongen er i gang og flere toneangivende selskaper har publisert bedre kvartalstall enn markedet hadde ventet. Resultatet er fornyet tillit til aksjemarkedet, noe som ledet til ny all time high på den amerikanske hovedindeksen tirsdag denne uken. Med det har S&P 500 steget med hele 25 prosent på fire måneder.Optimismen syntes imidlertid ikke å være gjeldende i valutamarkedet. I løpet av den siste uken er det de likvide valutaene som har steget mest, ledet av dollar, yen og sveitsiske franc. Dollaren er med det på sitt sterkeste nivå siden 2017, mens yen opplever sin sterkeste vekst på flere måneder. Dette får tradere til å reagere ettersom likvide valutaer, såkalte «safe havens», helst utkonkurrerer andre valutaer når fremtidsutsiktene forverrer seg.  Riktig nok bestemmes valutakurser av flere faktorer, og økonomisk vekst i valutaens hjemland er med på å trekke kursen opp. Det markedet imidlertid ikke ser ut til å ta inn over seg er landenes renteprognoser, som tradisjonelt er den viktigste faktoren for valutakursen. Sentralbanken i USA har nemlig gitt uttrykk for at de potensielt vil måtte sette ned renten senere i år for å hindre at inflasjonen blir for lav. Liknende tendenser ser vi i Japan, hvor sentralbanken denne uken uttalte at de ikke har noen intensjoner om å heve rentene de neste tolv månedene. Isolert sett skulle disse signalene bidra til å senke etterspørselen etter både dollar og yen, slik vi så for svenske kroner denne uken.Riksbanken i Sverige kunngjorde denne uken at styringsrenten på minus 0,25 prosent ville holdes uendret, samtidig som de vil fortsette kjøp av obligasjoner frem til utgangen av 2020. Svenskekronen reagerte umiddelbart på nyhetene og sank til det laveste nivået siden 2002. Sammenlignet med norske kroner koster nå en svensk krone 91 øre.Kanskje er det de forsiktige tendensene fra verdens sentralbanker som gjør at valutamarkedet ser mørke skyer på himmelen og flykter til likvide valutaer. Kanskje er det negative industri- og sentimenttall fra Tyskland som skremmer mest. Eller kanskje frykten stammer fra Sør-Korea, hvor bruttonasjonalproduktet ikke har hatt lavere vekstrate på et tiår.En ting er hvert fall sikkert. Mange tradere mener vi er inne i en av de mest åpenbare « suckers rallyene» på lenge, og mange frykter en tøff nedtur når den kommer. Hvis optimismen forsvinner fra markedet flyttes penger raskt fra illikvide til likvide valutaer, og fremvoksende markeder vil da kunne få problemer med å betjene gjelden sin. Går det skikkelig ille flyttes pengene videre fra likvide valutaer til gull og kanskje til og med kryptovaluta.Hovedindeksen i USA nådde all time high denne uken. Fallhøyden har altså aldri vært høyere.

henrik sommerfelt
cmc markets
valutamarkedet
suckers rally
Nyheter
Børs