Lengste uavbrutte oppgang på halvannet år for S&P 500

Dagens sysselsettingstall markerer den 102. måneden på rad med uavbrutt vekst i sysselsettingen i USA. 

Pilene pekte opp på Wall Street i kjølevannet av en oppmuntrende arbeidsmarkedsrapport.De toneangivende indeksene steg for syvende dag på rad, noe som er den lengste uavbrutte oppgangen på 18 måneder for S&P 500.Dow Jones endte opp 0,15 prosent til 26.423,29.S&P 500 endte opp 0,46 prosent til 2.892,69 og Nasdaq endte opp 0,59 prosent til 7.938,69 for dagen. Månedens viktigste tall innfrirDe amerikanske sysselsettingstallene, som ofte kalles "månedens viktigste tall", overgikk forventningene .Det ble skapt 196.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA i mars, og ledighetsraten endte på linje med estimatene på 3,8 prosent.Antall nye jobber oversteg konsensus på 180.000 ifølge vår makrokalender . Det er nå skapt nye jobber i 102 måneder på rad, noe som er rekord.Gjennomsnittlig timelønn steg 3,2 prosent mot en ventet oppgang på 3,4 prosent. - Sysselsettings-rapporten kom inn over forventningene på topplinjeveksten, men det som var viktig var at lønnsveksten modererte seg noe. Investorer er lettet over at arbeidsmarkedet viser styrke uten for mye lønnsinflasjon, sa en strategi-analytiker hos State Street Global Advisors, til Marketwatch I forrige uke pekte Peter Hermanrud på dette tallet som en viktig indikator for en resesjon, hvor 3,5 prosent ville vært en "trigger".Trump kommentererDonald Trump skryter av tallene, men mener at veksten i USA kunne være mye høyere dersom Fed tok hans pengepolitiske råd om å sette ned rentene. Da ville økonomien gått "som ett romskip", sa presidenten på fredag .Dow Jones endte opp 0,15 prosent til 26.424,58 poeng23 av de 30 selskapene i indeksen steg.Blant aksjene i Dow falt Dow mest. Altså kjemikalie-selskapet Dow. Selskapet splittet nylig i tre separate enheter, og JPMorgan gir det ferske selskapet undervekt som første vurdering. Aksjen endte ned 4,14 prosent til 57,24 dollar.Boeing endte ned 1,01 prosent til 391,85 dollar for dagen. En av faktorene som kan ha bidratt til fallet var at UBS kuttet kursmålet fra 525 til 500 dollar på bekymringer for konsekvensene av problemene til 737 Max flyene. Intel falt i kjølevannet av at  Wells Fargo nedgraderte aksjen til "market preform" fra "outpreform". Aksjen endte ned 0,57 prosent til 55,60 dollar.Blant de som steg mest i den industritunge indeksen finner vi oljeselskapet Chevron, apotek-giganten Walgreen Boots Alliance og retail-kjeden Home Depot. Disse steg 1,28, 1,00 og 0,79 prosent henholdsvis.S&P 500 steg til 2.892,73 poeng etter en oppgang på 0,46 prosentAv de 10 mest omsatte seg 6.Blant disse steg Snap mest, og endte opp 5,11 prosent  til 11,68 dollar etter å ha sluppet en rekke nye produkter, deriblant en gaming-tjeneste kalt "Snap Games" . Aksjen bak bryggeriet Boston Beer Co. falt 5,49 prosent til 268,33 dollar etter en analytiker fra Goldman Sachs nedgraderte selskapet til selg fra nøytral. Nasdaq steg mest og endte opp 0,59 prosent til 7.938,69 poeng7 av de 10 mest omsatte i den teknologitunge indeksen steg.Amazon endte opp 1,03 prosent til 1838,00 dollar. Blant nyhetene rundt netthandels-giganten var at skilsmisseoppgjøret mellom Jeff og MacKenzee Bezos er ferdig . Jeff Bezos beholder alle stemmerettighetene til aksjene, og 75 prosent av aksjene ekteparet satt på.Tesla endte opp 2,68 prosent til 274,97 dollar, og snudde dermed utviklingen fra gårsdagen med kraftig fall etter skuffende leveringer i første kvartal. Facebook endte ned 0,18 prosent til 175,70 dollar. Fredag ble det blant annet kjent at Frankrike går imot advarslene fra USA, og vil nå innføre en skatt på store teknologiselskaper.Vinnerne og taperne .VIX indeksen, ofte referert til som fryktindeksen, falt 5,38 prosent til 12,85.Oljeprisen bikket 70 dollar fatet, og endte opp 1,67 prosent til 70,42 dollar per fat. En av årsakene til oppgangen kan ha vært de sterke sysselsettingstallene i USA som bidro til å redusere frykten om redusert vekst. Lavere produksjon fra Venezuela, og militær disrupsjon i Libya er andre mulige årsaker bak oppgangen, skriver CNBC De lange rentene falt på ukens siste handelsdag.