Ny milepæl for Seadrills Angola-satsing

Det første boreskipet til Seadrills nye joint venture-partner i Angola ble døpt fredag. Hvilke enheter Seadrill skal stille med er fortsatt uklart. 

Børs

John Fredriksen-dominerte Seadrill annonserte i starten av februar at det har etablert et 50/50-eid joint venture med et selskap tilknyttet det angolske oljeselskapet Sonangol.Det nye selskapet som har fått navnet Sonadrill vil operere en flåte på fire boreskip, derav to nybygg, og fokusere på muligheter i farvannene utenfor Angola.Seadrill skal stille med to, mens Sonangol går inn med to syvendegenerasjons boreskip som er under bygging ved DSME-verftet i Sør-Korea.Under en dåpsseremoni ved det koreanske verftet fredag fikk det første av de splitter nye boreskipene navnet «Libongos». Konen til den angolske presidenten fikk æren av å stå for selve dåpen. Sonangol har tidligere betalt 250 millioner dollar til verftet som vil motta ytterligere rundt 800 millioner dollar ved fullført levering.Fikser altOverleveringen og mobiliseringen av boreskipene skal håndteres av Seadrill under en separat avtale med Sonangol.Fredriksen-selskapet skal også drifte og operere hele riggkvartetten gjennom en avtale som har en foreløpig varighet på fem år. - Sonadrill vil gi oss muligheten til å få tilgang til et marked som er ventet å vise betydelig vekst de neste årene, og å ytterligere styrke vår relasjon med nøkkelkunder og gir samtidig en attraktiv muliget til å fortsette å ekspandere vår flåte av premium ultradypvannsrigger, uttalte Seadrill-sjef Anton Dibowitz da avtalen ble annonsert. Hvilke boreskip Seadrill skal stille med, er foreløpig ikke kjent. Det har imidlertid blitt spekulert i om nybyggene «West Aquila» og «West Libra» som Northern Drilling overtok for 296 millioner dollar pr. stykk i mai i fjor kan være aktuelle. De er av samme type og bygget ved samme sted som Songangols to boreskip. ABG-analytiker Lukas Daul påpekte overfor Hegnar.no i slutten av februar at de nok må ha helt konkrete kontrakter å gå til dersom det skal bli aktuelt å ta dem ut. Seadrill har fra før boreskipene «West Gemini» og «West Libra» som allerede er på plass i Vest-Afrika. Førstnevnte som er på oppdrag for Eni i nettopp Angola blir ledig i mai, mens sistnevnte er klar for nye oppdrag i desember etter en jobb for Total utenfor Nigeria. 

sonangol
seadrill
boreskip
angola
joint venture
riggselskaper
daewoo
sør-korea
Nyheter
Børs