Photocure betaler for analyse - analytiker sier kjøp

Er ikke den eneste som kjøper analyser

Legemiddelselskapet Photocure, hvor tankreder Herbjørn Hansson og sønnen Alexander Hansson er storaksjonær, har det siste året hatt en hyggelig utvikling på børsen, med en oppgang på rundt 50 prosent.Skal en tro Edison Investment Research har aksjen enda mer å gå på.I analyse med navnet “Rapid acceleration in the U.S market”, offentliggjort torsdag, skriver Edison at de har et kursmål på 57 kroner for Photocure-aksjen.Edison øker dermed kursmålet fra tidligere 45 kroner, som ble satt i slutten av november, og ser nå en oppside på rundt 25 prosent.Betalt analyseI disclaimeren nederst på analysen, står det noe med liten skrift som muligens kan gjøre oppsiden på 25 prosent noe mer tvilsom.- This report has been commissioned by Photocure and prepared and issued by Edison, in consideration of a fee payable by Photocure. Edison Investment Research standard fees are £49,500 pa for the production and broad dissemination of a detailed note (Outlook) following by regular (typically quarterly) update notes, heter det i analysen.Med andre ord har altså Photocure betalt for den positive analysen fra Edison.I skrivende stund faller Photocure aksjen 1,08 prosent, men i går var den opp nærmere åtte prosent.I en kommentar til Hegnar.no skriver finansdirektør Erik Dahl i Photocure følgende:- Investorene er velkjente med at Edison leverer oppdragsanalyser. Vi har i flere år tilbudt tjenesten som et supplement til andre analytikere og har alltid understreket at vi betaler for arbeidet, selv om analytikeren får nøyaktig samme oppfølging fra oss som andre analytikere. Med innføringen av Mifid II, så ser vi også at tilbudet av oppdragsanalyser øker markert og vi ser at aktører som DNB, Nordea og ABG, med flere, tilbyr de samme produktene. Generelt så har vi ikke opplevd at investorene ser disse analysene som annet enn oppdragsanalyser og vi vil fortsette å understreke det fremover også, skriver Dahl.Er ikke eneste som bruker EdisonPhotocure er ikke det eneste selskapet på Oslo Børs som benytter seg av tjenestene til Edison.Blant annet bruker Thin Film Electronics og Targovax også tjenestene til analyseselskapet, og spesielt kursen til Thin Film-aksjen har hatt langt større reaksjoner enn Photocure-aksjen etter analyser.I starten av mars publiserte Edison en analyse hvor de spådde Thin Film-aksjen opp rundt 400 prosent, og dagen etter steg aksjen hele 19 prosent.I Targovax ser Edison også saftig oppside. I en analyse publisert 12. mars, satt Edison et kursmål på 27,7 kroner. Da sto kursen i rundt 7,8 kroner, og dagen etter fikk aksjen en pen oppgang.Både Thin Film og Targovax hadde kjøpt og betalt analysene fra Edison.