Stig Myrseth: Det er enormt risikabelt

GEDIMINAS ZILINSKS
Børs

USA varslet for en uke siden at alle sanksjonsfritak vil elimineres og at den iranske oljeeksporten skal presses ned mot null.I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning, med overskriften «Trumps enormt risikable Iran-strategi» skriver investeringsdirektør Stig Myrseth at dette skaper betydelig risiko for «blowback» og sorte svaner i oljemarkedet. Myrseth slår fast at Trump tar kvelertak på den iranske økonomien gjennom å blokkere eksporten av deres viktigste vare. For prestestyret i Iran utgjør USAs økonomiske krigserklæring en eksistensiell trussel. - Faren er imidlertid at iranerne ikke vil sitte rolig og se på at næringsgrunnlaget deres rives vekk. Litt som da Japan slo til mot Pearl Harbor fire måneder etter at USA iverksatte oljeembargo, skriver investeringsdirektøren. - Iran har allerede begynt å rasle med sablene og hintet at de vil stenge Hormuz-stredet dersom de ikke får eksportere sin olje. Gjør de det, vil imidlertid resultatet bli en krig som de umulig kan vinne. Mullaene kan imidlertid lage problemer for Trump på andre områder uten at det nødvendigvis resulterer i krig, understreker Myrseth.Så hvor vil alt dette ta oljeprisen?- De fleste faktorer, inklusive sterkere makrotall fra Kina, peker mot en godt understøttet pris fremover, noe som blinker oljerelaterte aksjer ut som attraktive. Oljerelaterte aksjer er også en hedge mot den kanskje største halerisikoen akkurat nå, et Midtøsten-drevet oljeprissjokk, skriver Myrseth. Himmelen er imidlertid ikke skyfri. Han minner om at ting kan endre seg raskt om OPEC+ bestemmer seg for å krasje oljemarkedet for å stagge skiferveksten. 

stig myrseth
dovre forvaltning
olje
Nyheter
Børs