Vil vi oppleve et sjokk i markedet denne uken?

Børs

Et varslet markedssjokk? Slik starter Magne Østnor ukens morgenrapport fra DNB Markets.Han minner om at den japanske keiseren abdiserer ved utgangen av april og den nye overtar fra 1.mai. Japanerne feirer, og er ikke tilbake på jobb før tirsdag i neste uke.- Hadde det ikke vært for at stengte japanske finansmarkeder er en fellesnevner i flere av de større sjokkene i valutamarkedet de siste årene, hadde nok dette blitt forbigått i stillhet i markedene. Markedets korttidshukommelse har imidlertid ikke innhentet den kraftige og raske svekkelsen av japanske yen like etter nyttår i år, da japanerne fortsatt feiret nyttår mens resten av markedet var åpent, skriver Østnor.Han mener mange derfor er bekymret for at noe lignende skal gjenta seg i løpet av de neste dagene. Opptakten nå er imidlertid en annen. Både markedsaktører og bedrifter har gjort sine tilpasninger.- At yenen, som den eneste av de store valutaene, har styrket seg mot dollar de siste ukene, må sees i lys av disse tilpasningene. Både medier og markedskommentatorer har påpekt det forestående, hvilket i seg selv reduserer sjansen for at sjokket kommer, skriver Østnor.Valutamarkedet virker nemlig å ta det hele med stoisk ro. Prisen for å forsikre seg mot svingninger i yen-kursen gir ingen indikasjoner på at uken som kommer er av det spesielle slaget.

japan
magne østnor
dnb markets
Nyheter
Børs