Børsen revansjerer seg

Børsrakett trosser utbytte og ligger høyt på vinnerlisten.

Pilene peker oppover fra start på Oslo Børs.Hovedindeksen står etter 36 minutters handel i 875,73, etter en oppgang på 0,76 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 480 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av nye fall i USA i går og blandede Asia-børser tidligere i dag.Spenningen rundt handelssamtalene mellom USA og Kina uroer stadig markedene.I Europa åpner britiske FTSE 100 opp 0,3 prosent, mens franske CAC 40 er uendret.Oljen spretter opp igjenOljeprisene spretter opp igjen etter gårsdagens kraftige fall.Brent-oljen stiger 0,9 prosent til 68,36 dollar fatet, opp fra rundt 68 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen trekker opp 1,1 prosent til 58,60 dollar fatet.Prisene henter støtte fra OPECs produksjonskutt og spenningen i Midtøsten.- Risikofaktorene er fortsatt flere, ettersom spenningen fortsetter mellom Iran og USA, noe som kan bli forstyrrende, skriver ANZ bank ifølge Reuters fredag.Forward-kurven for Brent-oljen holder seg i «backwardation», der prisene for øyeblikkelig levering er høyere enn for senere.Dette indikerer stramme markedsforhold, og gjør det lønnsomt å produsere og selge oljen straks enn å lagre den for senere salg.- Oljen er stadig akutt sårbar for enhver overskrift om handel, og når asiatiske valutaer og børser mest trolig blir dratt ned, vil ethvert rally være kortvarig, sier senioranalytiker Jeffrey Halley hos futuresmegleren OANDA.Ny Seadrill-smellPå Oslo Børs reagerer oljeaksjene med oppgang.Equinor, som i dag tallfestet utbyttebetalingen for 4. kvartal, stiger én prosent til 174,65 kroner.Aker BP er opp 1,2 prosent til 254,50 kroner etter å ha landet milliardfinansiering, mens DNO legger på seg 0,6 prosent til 15,97 kroner.På en blytung dag i går slo BW Offshore knockout på de fleste, etter sterke kvartalstall, utskillelse av oljevirksomhet, samt ny toppsjef.Tre meglerhus reagerer ifølge TDN Direkt med å høyne kursmål og gjenta kjøpsanbefalinger, og aksjen stiger nye 2,6 prosent til 58,75 kroner.På den negative siden frykter markedet for gjelden i Seadrill, som faller nye 5,5 prosent til 49,72 kroner etter gårsdagens stygge skrell.Pen soloppgangLakseaksjene viste vei i går, og fortsetter stort sett oppturen i tidlig handel fredag.Grieg Seafood stiger 2,5 prosent til 122,50 kroner, mens Bakkafrost og Mowi klatrer hhv. 1,4 prosent til 471,60 kroner og 0,8 prosent til 210,30 kroner.Scatec Solar utmerker seg med å stige 3,7 prosent til 87,75 kroner etter å ha signert en kjempeavtale i Vietnam.Oppgangen skjer på bred basis, og blant de 14 mest omsatte er det bare to aksjer som faller.Nevnte Seadrill er den ene, og har selskap av Norsk Hydro som går tilbake 0,4 prosent til 32,57 kroner.Vi tar også med at Norwegian letter 1,7 prosent til 36,36 kroner.Trosser utbytte - er i tetVinnerlisten toppes av Scanship Holding, som stiger 7,6 prosent (0,90 kroner) til 13,45 kroner, til tross for at aksjen i dag går eksklusive utbytte på 0,10 kroner.Prosafe følger nærmest på pluss 7,1 prosent til 14,24 kroner, mens Element legger på seg 7,0 prosent til 4,27 kroner etter kvartalstallene lagt frem i går kveld.Deretter følger nevnte Scatec Solar, før SAS letter 4,6 prosent til 13,81 kroner etter at Sparebank 1 Markets ifølge TDN Direkt har oppgradert aksjen til kjøp, med kursmål 20 kroner.Riggaksje til bunnsØverst på taperlisten finner vi Dolphin Drilling, som faller 11,3 prosent til 64,1 øre.Gaming Innovation Group går på en smell etter pen oppgang i kjølvannet av storavtalen tidligere denne uken. Aksjen er ned 6,5 prosent til 11,60 kroner.Videre kommer nevnte Seadrill, før vi tar med DOF som faller nye 2,6 prosent til 2,78 kroner etter gårsdagens meldinger om at DOF-konsernet kan være i brudd med lånebetingelser.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også