Gjør comeback med nytt eiendomsfond

Thomas Nielsen, First Fondenes nyeste forvalter, ser stort potensial i nordisk eiendom, men styrer unna én ting.

- Jeg har alltid hatt et godt inntrykk av First Fondene og menneskene som jobber der. Spesielt liker jeg evnen og viljen til å tenke annerledes og skille seg ut, uttalte Thomas Nielsen i et intervju med Hegnar.no 4. mars, rett etter at han hadde startet som ny forvalter hos First Fondene.Utover at oppdraget var å starte et nytt fond, ble kortene holdt tett til brystet.Nielsen var i fire år forvalter av suksessfondet Odin Eiendom, inntil august i fjor. Derfor er det ikke overraskende at det igjen er nordisk eiendom som blir fokuset.- For å være helt ærlig så har jeg ikke kompetanse på noe annet og da ble valget enkelt. Men seriøst så jeg har jobbet med eiendom i 12 år, og jeg tror jeg nå har sett lyset og funnet oppskriften på et optimalt produkt for eiendomsinvesteringer, sier forvalteren til Hegnar.no.First Nordisk Eiendom «går på luften» 16. mai.Styrer unna boligFondet skal være likvid og veldiversifisert, og bestå av 12-15 nordiske børsnoterte selskaper som eier, utvikler og leier ut eiendom.Rene boligutviklingsselskaper blir imidlertid ikke å se i porteføljen.- Selv om enkelte er flinke, blir kombinasjonen av store sykliske svingninger og ofte for mye gjeld altfor risikabel for oss, sier Nielsen.- Da du forvaltet Odin Eiendom, oppnådde du en årlig nettoavkastning på nesten 20 prosent fra 2014-2018. Er det realistisk å forvente tilsvarende avkastning nå?- Det kommer vel sjelden noe morsomt ut av å være realistisk, men vi skal i alle fall jobbe knallhardt for å levere konkurransedyktig, langsiktig avkastning uten for mye risiko. På grunn av den store kvalitetsforskjellen mellom selskapene, er vi nødt til å være veldig kresne. Kun de 12-15 beste selskapene vil få innpass hos oss. Øystein Bogfjellmo, som tok over forvalteransvaret for Odin Eiendom fra Nielsen, har for øvrig fortsatt forgjengerens suksess med en avkastning på nær 11 prosent hittil i år.- Er det et av de nordiske landene som utpeker seg som spesielt interessant?- For å snu litt rundt på spørsmålet, så vil jeg heller si at Norge nok er minst interessant av de nordiske landene. Yield-gapet er vesentlig høyere utenfor fedrelandet og leieprisene vokser raskere, spesielt i Sverige. Dermed er rammebetingelsene for solid verdiskapning også mye bedre der, sier han.OffensiveEtter et seigt 2018 er alle First Fondenes aksjefond opp mellom 9 og 26 prosent hittil i år. Aller best er First Globalt Fokus som er opp 25,84 prosent, og dermed leder an blant alle norske aksjefond, ifølge Morningstar.Selskapet med profiler som Henry Grepstad og Martin Mølsæter på laget, har en uttalt ambisjon om å vokse med flere nye forvaltere.I oktober i fjor ble teamet styrket med Jonas Heyerdahl, som forvalter First Fokus Norge. Med Nielsen på plass, ruller toget videre.- Vi planlegger nok et spennende fond med lansering over sommeren, røper Nielsen, som opprinnelig hadde andre planer da sa opp i Odin. Han hadde fått tilbud om å etablere et nytt fond for Sparebank 1 Kapitalforvaltning. Tre uker etter oppstart 1. november, valgte imidlertid hans nye arbeidsgiver å legge fondssatsingen på is.


Les også