Handelskaos sendte Wall Street i rødt

Richard Drew

Donald Trump fyrer på alle plugger og skaper usikkerhet omkring handelsavtalen med Kina. Fryktindeksen føyk i taket.

Pilene pekte ned for de toneangivende indeksene i USA. Dow Jones falt tilbake 0,25 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite krympet henholdsvis 0,45 og 0,50 prosent.Utviklingen kom i kjølvannet av en hurtig eskalering i handelskonflikten mellom Kina og USA.Søndag kveld meldte Donald Trump følgende kraftsalve på Twitter:- I mer enn 10 måneder har Kina betalt toll på 25 prosent på amerikanske teknologivarer verdt 50 milliarder dollar, samt 10 prosent på andre varer verdt 200 milliarder dollar. Disse betalingene er delvis ansvarlige for våre fantastiske økonomiske resultater. De 10 prosentene vil gå opp til 25 prosent på fredag, skrev Trump.I tillegg vil Trump innføre 25 prosent toll på varer verdt 325 milliarder dollar, som ennå ikke har vært inkludert i avgiftsregimet, «innen kort tid». Trump mener fremgangen i samtalene mellom partene har stagnert og ønsker åpenbart å sette mer press på kineserne.Allikevel vet ikke markedet helt hvordan de skal tolke situasjonen. Begge parter har fortsatt alt å tape på lengre sikt om en handelsavtale ikke skulle komme på plass. Kineserne virker også å være overrasket over Trumps utspill søndag.- Vi er også i en prosess der vi forsøker å forstå den nåværende situasjon, uttalte Geng Shuang mandag, en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge Reuters.Ifølge The Wall Street Journal skal kineserne ha vurdert å kansellere de planlagte handelssamtalene i USA denne uken der delegasjonen fra Kina vil lande i Washington den 8. mai. Ifølge Goldman Sachs vil alvorlighetsgraden i situasjonen kunne tolkes mye mer presist etter at man har observert om kineserne dukker opp i Washington onsdag.Det er bare en uke siden handelsrepresentanter fra Det hvite hus uttalte at de en avtale ville være på plass innen to uker. Så raskt kan altså alt endres i storpolitikken.På det meste var Dow Jones ned hele 471 punkter, og S&P 500 falt så mye som 1,2 i åpningshandelen.Se også: Nå er det bort med silkehanskene – Trump går all-inDow Jones endte dagen på 26.438,48 poeng, ned 0,25 prosent.10 av de 30 aksjene i indeksen steg.Dagens vinner var UnitedHealth som klatret 3,69 prosent.Mye av utviklingen kan forklares med et heftig innsidekjøp av CEO David Wichmann. UnitedHealth-sjefen skal ha kjøpt så mye som 20.000 aksjer i selskapet til en gjennomsnittlig kurs på 231,7865 dollar. Wichmann la dermed ut i overkant av 7,88 millioner kroner for aksjene.Olje- og energiselskapet Chevron var også blant vinnerne. Aksjen la på seg 0,96 prosent.Walmart, med sine attraktive defensive egenskaper, la også på seg 0,37 prosent på en dag der usikkerheten i markedet steg kraftig.På toppen av taperlisten finner vi kles- og sportskjeden Nike som falt 2,49 prosent. Nike får omkring 16-17 prosent av omsetningen fra det kinesiske markedet, og aksjen reagerer derfor negativt på utviklingen i handelskonflikten.Caterpillar var også blant taperne. Caterpillar er også blant de mest sensitive aksjene i Dow Jones-indeksen hva gjelder nyheter omkring handelskrigen.Aksjen falt 1,65 prosent.S&P 500 endte dagen på 2.932,47 poeng, ned 0,45 prosent.Finansaksjene gikk i alle retninger under handelen på Wall Street mandag.Bank of America, der oljefondet eier om lag 1,08 prosent av aksjene, steg mye i sluttauksjonen og klatret 0,69 prosent.Wells Fargo og Citigroup mistet henholdsvis 0,45 og 0,37 prosent av markedsverdien.Kraft Heinz orienterte markedet om at de vil omgjøre regnskapet for 2016 og 2017 etter at revisor ikke godkjente innkjøpsrelaterte operasjoner. Det skal ha vært menneskelig svikt internt i selskapet som forårsaket feilrapporteringen.Aksjen endte dagen opp 0,58 prosent.Berkshire Hathaway, investoraristokrat Warren Buffetts offentlige investeringsselskap, rapporterte i forrige uke om en resultatøkning på hele 20,5 milliarder dollar år-over-år i første kvartal. I helgen holdt selskapet sitt årlige aksjonærmøte der investorene fikk muligheten til å utspørre Warren Buffett og Charline Munger om hva de måtte ønske. Mennesker fra hele verden valfarter til Omaha, Nebraska for å høre investorlegendene spe om seg med erfaring, tanker og visdom. Seansen følges også at titusenvis gjennom lineære og ikke-lineære strømningskanaler.Selskapets eiendeler utgjør nå omkring 6.400 milliarder norske kroner.Aksjen (B) falt hele 2,42 prosent i handelen mandag.Nasdaq Composite endte dagen på 8.123,29 poeng, ned 0,50 prosent.En av dagens største tapere var AMD som falt 2,83 prosent.Semiconductor-giganten får omkring 33 prosent av omsetningen fra Kina og var således sensitiv på dagens nyheter vedrørende handelskrigen.Den samme argumentasjonen gjelder Apple, som får omkring 20 prosent av omsetningen fra det kinesiske markedet.Aksjen falt tilbake 1,54 prosent på høyt volum.Intel mistet 0,42 prosent av markedsverdien mandag.Microsoft falt 0,58 prosent.Tesla skal ha fått avslag på sin søknad om en lettelse av den 25 prosent høye tollsatsen som bilprodusenten må betale på sin Kina-produserte «datahjerne» som driver maskinvaren i bilene.Aksjen klatret 0,12 prosent.Alphabet (Google) steg 0,34 prosent og tok igjen noe av det tapte etter kollapsen som følge av den svake resultatfremleggelsen i forrige uke.Facebook falt 0,81 prosent.Amazon krympet 0,61 prosent.Netflix mistet hele 1,65 prosent av markedsverdien.Av andre interessante aksjer evnet Aurora Cannabis å gå imot strømmen. Aksjen klatret 1,02 prosent.Se også: Oljeprisen stiger – USA legger press på Iran og KinaVIX, eller fryktindeksen føyk i været og la på seg hele 20,05 prosent til 15,45 poeng.Gullprisen klatret 0,02 prosent til 1.281,50 dollar per unse.