- Investorene stoler på Trump

Investorene fortsetter å legge godviljen til, ifølge DNB Markets' rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde.

«Investorene fortsetter å legge godviljen til, og det skulle ikke mer enn et par, eller nærmere bestemt ti, Twitter-meldinger til før børsene i både USA og Europa var på god vei mot å reversere store deler av mandagens nedsalg i går», heter det fra rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets' morgenrapport.Denne gangen kom Twitter-meldingene fra USAs president som kunne forsikre om at når tiden er riktig, vil USA og Kina komme til enighet om en avtale og en løsning på den pågående handelskonflikten.«Trump, som ikke er ukjent for å måle egen suksess i antall poengoppgang i aksjeindeksen Dow Jones, var nok ikke fornøyd med de kraftige markedsreaksjonene på mandag, som følge av at Kina tok til motmæle mot USAs tollheving over helgen. Investorene, på sin side, stoler på Trump, og svarte med å sende både Dow-en og resten av de amerikanske hovedindeksene opp igjen med rundt én prosent i går», skriver økonomen.Har mye å tapeEn viktig årsak til at investorene fortsetter å legge godviljen til, er nok ifølge Borgen Gjerde at de, med rette, mener at både USA og Kina har såpass mye å tape på en videre eskalering av handelskonflikten, at de ikke har noe annet valg enn å komme til enighet til slutt.«Det mange av oss derimot kan ha feiltolket, er amerikanernes, nærmere bestemt Trumps vilje - til å la konflikten trekke ut i tid. Skattereformen og det ekspansive budsjettet som ble vedtatt for et drøyt år siden har bidratt til å løfte veksten i amerikansk økonomi. Mangel på synlig inflasjonspress har derimot gjort at sentralbanken, Fed, har stoppet å heve rentene», skriver økonomen.Hun peker på at når kineserne i tillegg har trykket på gassen og stimulerer økonomien, ligger det meste til rette for videre børsoppgang og Trump er fornøyd, enn så lenge.Andre bekymringerEt viktig spørsmål fremover er ifølge Borgen Gjerde om dette er en likevekt investorene kan leve med.«Historien tilsier at det trolig er det. Det er begrenset hvor lenge investorer og markedsaktører evner å bekymre seg over én og samme ting. Så lenge situasjonen ikke eskalerer ytterligere, så lenge Trump lover at en avtale vil komme til slutt, og så lenge partene fortsetter å holde samtaler, kan det nok tenkes at markedets fokus skifter over på andre bekymringer etter hvert», heter det fra DNB Markets-økonomen.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker