Markedet elsker gårsdagens nyhet

TGS vil kjøpe Spectrum. - Vi syntes oppkjøpet ser strategisk riktig ut, sier analytiker.

I går kveld ble det klart at seismikkgiganten TGS kjøper det mindre seismikkselskapet Spectrum.Transaksjonen verdsetter Spectrum til 3,7 milliarder kroner. Til sammenligning var Spectrums markedsverdi 3,1 milliarder kroner ved børsslutt torsdag. Oppkjøpet innebærer en kjøpspris på 61,9 kroner per Spectrum-aksje.Oppkjøpet er i all hovedsak aksjebasert, ved at eksisterende aksjonærer i Spectrum får 0,28x ordinære TGS aksjer for hver Spectrum aksje samt et kontantoppgjør tilsvarende 0,27 dollar etter TGS sitt utbytte.Ikke overraskende stiger Spectrum-aksjen i dag kraftig på Oslo Børs. I skrivende stund er den opp 17,97 prosent til 66,30 kroner. Markedet mener tydelig at oppkjøpet også er attraktivt for TGS, og sender aksjen opp 7,82 prosent på dagens høyeste omsetning. - Ser strategisk riktig utOgså analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets mener oppkjøpet virker riktig, og peker på at TGS gjennom oppkjøpet får økt eksponering mot Sør-Atlanteren som er et attraktivt seismikkområde.- Vi syntes oppkjøpet ser strategisk riktig ut, ettersom de to selskapene opererer med samme forretningsmodell og i stor grad utfyller hverandre geografisk. Spectrum har investert spesielt mye i Sør-Atlanteren de siste årene, inkludert i Brazil og Argentina. Dette er veldig attraktive seismikkområder nå og et strategisk vekstområde for TGS, som har hatt relativt lav eksponering her, sier Johannessen til Hegnar.no.For Spectrum sin del peker analytikeren på at de vil nyte godt av den sterke balansen til TGS når de skal vokse videre i sine kjerneområder. Han mener samtidig at oppkjøpet ser mest attraktivt ut for TGS.- I forhold til transaksjonsprisen så syns vi oppkjøpet ser mest attraktivt ut for TGS, noe som også reflekteres i den sterke kursoppgangen i TGS i dag, sier han.Utelukker ikke konkurrerende budDet er ventet at transaksjonen vil bli gjennomført i årets tredje kvartal etter at aksjonærene har godkjent den ved en ekstraordinær generalforsamling.Johannessen tror den foreslåtte transaksjonen gjennomføres, men utelukker ikke et konkurrerende bud.- Vi tror det mest sannsynlige er at den foreslåtte transaksjonen vil gjennomføres sånn som den står nå, men vi utelukker ikke at det kan komme konkurrerende bud. Vi tror det er mest sannsynligvis at et eventuelt konkurrerende bud kommer fra WesternGeco, avslutter Johannessen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også