Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises (RCL) la onsdag frem tall for første kvartal som knuste forventningene. I tillegg ble gudingen for 2019 oppjustert. Det ble svært godt mottatt av investorene.Da børsene i USA stengte sto kursen i 129,03 dollar, etter en oppgang 6,7 prosent.
I løpet av dagen økte cruisekjempens markedsverdi dermed med nær 1,7 milliarder dollar, eller nesten 15 milliarder kroner.Rederiets hovedaksjonær er den norske rederfamilien Wilhelmsen, som sitter med rundt 12 prosent av aksjene. I løpet av onsdagen økte verdien av disse med nær 1,8 milliarder kroner.I løpet av fire måneder har dermed den norske familien sett aksjeposten stige med nesten syv milliarder kroner i verdi til snaut 28,2 milliarder kroner.- Det er moro å se at teamet vårt overgår de svært bullish inntektsmålene vi satte oss ved starten av året. Vi fortsetter å se nok et bra år i en lang linje av positive resultater drevet av den fortsatte styrken til merkevarene våre, kommenterer styreleder og konsernsjef, Richard D. Fain.Hendelsen estimeres å redusere det justerte nettoresultatet med 0,25 dollar pr. aksje.
Rederiet prises nå til 27,1 milliarder dollar, tilsvarende 235 milliarder kroner.Milliardfortjeneste Siden nyttår er RCL-aksjen opp 32 prosent.I tillegg høstet Awilhemsen-konsernet en gevinst i februar da 4,8 millioner RCL-aksjer ble solgt for å kjøpe avdøde skipsreder Gjert Wilhelmsens datter Margaret Boel Garmann, ut av det felleseide familieselskapet.Det brakte eierandelen i cruiserederiet ned fra 14 til dagens 12 prosent. Da lå kursen på 118 dollar. Den reelle salgskursen var nok litt lavere, men salget ble uansett gjort til en kurs som lå 17-20 prosent høyere enn ved årsskiftet.Aweco Holding, som eies av Arne Wilhelmsens sønner Arne Alexander, Bent Christian og Petter Preben Wilhelmsen, blir eneeier av Awilhelmsen når oppgjøret med Gambaco er gjennomført.Overgikk måleneI årets første kvartal økte rederiets inntekter med vel 20 prosent fra året før til nær 2,5 milliarder dollar. Det justerte nettoresultatet endte på 275,8 millioner dollar, opp fra 232,8 millioner dollar i første kvartal 2018. Pr. aksje tilsvarer det 1,31 dollar.RCL opererer under merkenavnene Royal Caribbean International, Celebrity Cruises og Azamara Club Cruises.For året som helhet guider rederiet med et justert resultat pr. aksje på 9,65-9,85 dollar.Da er negative effekter fra økte drivstoffkostnader, samt et uhell med gigantskipet «Oasis of the Seas», inkludert.Dyrt uhellUnder vedlikeholdsarbeid ved et verft på Bahamas 1. april kollapset to kraner på akterenden til skipet og gjorde store skader.Skipet er ventet å være tilbake i drift 5. mai etter omfattende reparasjoner.