Setter inn Kystvakten i kampen mot dødsalger

Dette er alvor.

Oppdrettere i Troms og Nordland blør stygt etter at dødelige alger tar livet av store volumer laks.SalMar-sjef Olav-Andreas Ervik lar seg ikke stresse.- Vi følger situasjonen tett gjennom å snakke med andre oppdrettere, ta kontinuerlige vannprøver og å følge strøm- og vindretninger. Vi har ikke veldig mye erfaring med alger fra tidligere, men det vi har sett, er at oppblomstringen varer i en kort periode før det gir seg like raskt som det kom. Så at dette går over en lenger periode har jeg ikke noe tro på, sier han til TDN Direkt.Selskapet har et anlegg i Solbergfjorden sør i Troms, og der vil laksen bli slaktet 2-3 uker før tiden.- I Solberg er det noen merder som skulle slaktes i uke 23, hvor vi besluttet å slakte så fort som mulig for ikke å ta unødvendig risiko i forhold til oppblomstringen, fortsetter Ervik overfor nyhetsbyrået.SalMar har oppdrettsvirksomhet i ti kommuner i nord, fra Harstad i Sør-Troms til Sør-Varanger i Finnmark, men venter at lokaliteter lenger nord ikke vil berøres.Setter inn KystvaktenOppdretterne tar uansett situasjonen på høyeste alvor.Etter et møte mellom Sjømat Norge, Fiskeridirektoratet og Kystvakten i går kveld utstyres kystvaktskipet Heimdal nå med en mobil lab for å skaffe en tidlig oversikt over utbredelsen, melder iLaks.Skipet ligger utenfor Bodø, men vil i løpet av dagen flytte seg nærmere de algerammede områdene.Ved hjelp av en lettbåt om bord skal skipet hente inn prøver, og en person fra SINTEF skal ifølge nettstedet bistå i analysearbeidet.- Det er oppdretterne selv som har tatt initiativ til dette. (...) Vi trenger derfor ikke å bruke tid på å transportere disse prøvene til Trondheim, sier regiondirektør i Fiskeridirektoratet Janne Andersen.Nærmer seg milliarden?Direktoratets foreløpige tall i viste i går kveld at over 10.000 tonn oppdrettslaks er død som følge av algeoppblomstringen nord i Nordland og sør i Troms.10.000 tonn laks i levende vekt og en kilopris på 62 kroner anslår i direktoratets «veldig omtrentlige» regnestykke et inntektstap på 620 millioner kroner.Men oppblomstringen er ifølge direktoratet ikke over.I Nordland karakteriseres dødeligheten som fortsatt høy, og flere nye lokaliteter er rammet.Det er derfor ingen dristig spådom at inntektstapet for oppdretterne vil nærme seg milliarden.