Skagen-gründer satser millioner på «unikt shippingspill»

Tor Dagfinn Veen, Jan Frederik Dyvi og Bjarne Skeie har alle gått inn med penger i kombinasjonsskiprederiet Klaveness Combination Carriers.

Tor Dagfinn Veen, gründer av Skagenfondene Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Konsernsjef Lasse Kristoffersen i rederikonsernet Torvald Klaveness var godt fornøyd med mottakelsen hos spesielt norske investorer i forbindelse med kapitalutvidelsen i kombinasjonsskiprederiet Klaveness Combination Carriers (KCC).- Vår sterke "track record" på positive resultater og høye utbytter har nok vært det som har fanget flest investorers interesse, uttalte han til Finansavisen etter at selskapet hadde fått inn 350 millioner kroner for én drøy uke siden.Én av dem som lot seg fange var Stavanger-investor og Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen.  Gjennom det familieeide investeringsselskapet T.D. Veen AS ble han tildelt 525.000 aksjer, viser ferske aksjonærlister. Med en emisjonskurs på 47,50 kroner, betyr det at han spyttet inn snaut 25 millioner kroner.Det var meglerhusene ABG Sundal Collier, Clarksons Platou Securities og SEB som tilrettela for plasseringen. Clarksons omtalte forøvrig KCC som «et unikt shippingspill» i en analyse fra november i fjor.De innhentede midlene gjør at rederiet kan bygge skip nummer 7 og 8 av serien CLEANBU-kombinasjonsskip hos Jiangsu New Yangzi Shipbuilding i Kina.Stor Nordea-sultFlere norske investorer med lang historie i skipsfarten ønsker å være med på Klaveness' kombinasjonssatsing som ble notert på Oslo Axess i forrige uke.Høegh-familien gikk inn med 5 millioner kroner gjennom Fraternitas, mens skipsrederarving og investor Jan Frederik Dyvi la 4,75 millioner kroner på bordet for 100.000 aksjer gjennom Dyvi Invest. Faren Jan Erik Dyvi fikk 75.000 aksjer, og eier med det vel 135.000 aksjer i KCC.Den Kristiansand-baserte oljegründeren Bjarne Skeie ble også tildelt 100.000 aksjer gjennom sitt selskap Skeie Technology.Av de institusjonelle investorene var en rekke Nordea-fond svært sultne på KCC-aksjer. Fordelt på fire fond ble Nordea-systemet tildelt totalt 941.000 aksjer til en samlet verdi av 44,7 millioner kroner.Den største posten gikk imidlertid til Sveits og investeringsbanken UBS som tok rundt nær 1,65 millioner av de inntil 7,75 millioner nye aksjene som ble plassert i forbindelse med emisjonen.Klaveness Shipholding er største eier med drøyt 25 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 53,2 prosent. Nest størst er fortsatt EGD Shipping, selskapet til Bergen-investoren Espen Galtung Døsvig, men da han tok en mindre post i emisjonen, ble eierandelen redusert fra 21,6 til 18,4 prosent.