Sterkere fra DNB, men innfrir ikke helt

Analytikerne ventet sterke tall i 1. kvartal. Slik gikk det.

DNB melder om et resultat etter skatt på 7.582 millioner kroner i 1. kvartal 2019. Det er det høyeste resultatet i et kvartal i bankens historie og første gang resultatet i et kvartal passerer 7 milliarder kroner.Det var også klart bedre enn ventet. Ifølge TDN Direkt var det i snitt ventet et resultat på 7.207 millioner kroner. I samme kvartal i fjor var resultat etter skatt på 5.653 millioner kroner.Resultat per aksje kom inn på 4,61 kroner, mot 3,36 kroner ved samme korsvei i fjor og ventet 4,52 kroner per aksje.Resultatet før skatt ble 8.998 millioner kroner, sammenlignet med 7.066 millioner kroner i 1. kvartal i fjor og ventet 9.058 millioner kroner.- Først og fremst er tallene våre et resultat av stabil og god jobbing over tid. Men vi har også gjort noen modige valg, som vi får betalt for. Et eksempel er at vi har kuttet prisene kraftig på våre aktive aksjefond. Det har gitt effekt umiddelbart: Flere fondskunder velger DNB, og i første kvartal stod vi for halvparten av nettosalget til norske personkunder, sier toppsjef Rune Bjerke i rapporten.Tapte på utlånNedskrivninger på utlån og garantier landet på 316 millioner kroner, mot 330 millioner kroner i tilbakeførte tap i 1. kvartal 2018.Netto renteinntekter kom inn på 9.289 millioner kroner i 1. kvartal 2019. Det er også ny rekord i et kvartal. I samme kvartal i fjor var netto renteinntekter på 9.007 millioner kroner. Her var det ventet 9.481 millioner kroner.Totale inntekter landet på 13.062 millioner kroner, mot 11.874 millioner kroner i fjor og ventet 13.043 millioner kroner.Vokser overaltVekst i alle kundesegmenter bidrar til solide resultater, skriver DNB selv.Banken viser til at norsk økonomi har fått en god start på 2019, og at makrotrendene gir vind i ryggen for både bedrifter og privatpersoner som er kunder i DNB.Det siste året har DNBs utlån til privatpersoner og små og mellomstore bedrifter vokst med bortimot 50 milliarder kroner.Resultatene for 1. kvartal viser vekst i alle kundesegmenter.Banken fikk en netto kontantstrøm fra drift på 125.878 millioner kroner i 1. kvartal, mot 133.923 millioner kroner i samme periode i fjor.Resultatfall i MarketsDNB Markets fikk et resultat før skatt på 643 millioner kroner i 1. kvartal, ned fra 1.045 millioner kroner i samme periode i fjor.DNB Livsforsikring melder på sin side om et driftsresultat før skatt på 513 millioner kroner i kvartalet, mot 381 millioner i 1. kvartal i fjor.DNBs egenkapitalavkastning ble 14,1 prosent i kvartalet, opp fra 11,0 prosent i samme periode i fjor. Kostnadsgraden gikk fra 43,3 til 42,0 prosent, mens ren kjernekapitaldekning (i henhold til overgangsregler) gikk fra 16,6 til 16,4 prosent.Rapporten her. Presentasjonen her.DNB satser grøntDNB styrker nå satsingen på bærekraft, og har tydelige ambisjoner framover. Blant annet skal DNB bidra til å finansiere 450 milliarder kroner i fornybar energi og infrastruktur fram til 2025. Tilsvarende har banken som ambisjon å bidra til finansiering av 130 milliarder kroner innen grønn eiendom.- Noen ser på det grønne skiftet som en stor risiko, men vi velger å se på det som en mulighet. Vi vet at det kommer til å vokse fram nye vinnerbransjer både til havs og på land. Infrastruktur og fornybar energi kommer til å være to slike bransjer, tror vi. Her ligger det store forretningsmuligheter for DNB dersom vi klarer å kombinere bankprodukter med bransjekunnskap, sier Rune Bjerke i rapporten.