Tredobling i Nordsjøen

Ankerhåndteringsratene stiger til nye toppnivåer for året. Solstad Offshore får mest.

Mens spotmarkedet for plattform forsyningsskip (PSV) i Nordsjøen har vært stramt som en fiolinstreng de seneste ukene, med dertil hørende solide rater, har markedet for ankerhåndteringsskipene (AHTS) vært av det mer halvslappe slaget.AHTS-er har i stadig økende grad blitt hyret inn til rene forsyningsjobber.Med en rekke riggflytt på gang, har imidlertid farten økt også for Nordsjøens kraftarbeidere.For en drøy uke siden var ratene i størrelsesordenen 20.000 pund, eller i overkant av 220.000 kroner, mens de frem til nasjonaldagen steg via 30.000 og til 40.000 pund, eller nær 450.000 kroner.Fartøyene som Shell har hyret inn mandag til flytting av Awilco Drillings halvt nedsenkbare borerigg «WilPhoenix» får vesentlig mer.Utstyrt med en fjernstyrt mini-ubåt (ROV), innkasserer Solstad Offshores 2010-bygde «Normand Prosper» 65.000 pund, eller 728.000 kroner, pr. dag for Shell-oppdraget som starter tirsdag.Det opplyser skipsmeglerhuset Westshore Shipbrokers. Et år yngre «Magne Viking» som tilhører Christen Sveaas’ Viking Supply Ships oppnår dagrater på 60.000 pund, tilsvarende 672.000 kroner, uten ROV.Equinor er for øyeblikket i markedet på jakt etter en AHTS til å flytte Seadrill-riggen «West Phoenix» med oppstart torsdag. Ettersom det ser ut til å i hvertfall være et par fartøy tilgjengelig, er det imidlertid ikke sannsynlig at ratene vil bli noe særlig høyere. Aker BP ser forøvrig etter en AHTS til en såkalt "Call Off"-avtale med en fast varighet på 3-6 måneder, ifølge Clarksons Platou. Les også: Jakter 675 mill. til nytt offshoreeventyr