Trøim gir shipping- «spin off» tommelen opp

Tor Olav Trøim vil gjøre Golar LNG «great again»: - Jeg har aldri sett et mer åpenbart, sterkere og mer lønnsomt ESG-investeringscase, sier styrelederen.

Gassrederiet Golar LNG steg mer enn syv prosent på børsen i New York tirsdag etter at selskapet hadde lagt frem kvartalstall som – nytt stortap til tross - var bedre enn ventet.Noe av bakgrunnen for oppgangen kan nok også tilskrives styreleder og storeier Tor Olav Trøims krystallklare melding om at aksjen er sterkt undervurdert, noe som støttes av analytikerne.På en telefonkonferanse gjengitt av SeekingAlpha, sier Trøim at han er stolt over det selskapet har fått til, blant annet med å bygge opp en betydelig ordrereserve, men medgir at de har feilet på det viktigste; å levere avkastning til aksjonærene.- Jeg må innrømme at jeg blir berørt av å annonsere en 20-årig avtale med BP med ikke-giret avkastning på 13,5 prosent, og samtidig se aksjekursen falle, sier han. Aksjen er ned rundt 10 prosent siden nyttår, og 40 prosent det seneste året. Kursen på 20,5 dollar er rundt 72 prosent under toppnoteringen fra september 2014.Shipping- «spin off»For å bedre synliggjøre selskapets verdier jobbes det med å skille ut LNG-skipene i et joint venture med andre rederier. Fra Trøim-rederiets side har det vært snakk om å stille med ni skip.Hegnar.no har tidligere omtalt at Golar skal ha gått sammen med Awilco LNG og TMS Cardiff Gas om å etablere et selskap som ryktes å få navnet «Cool Company». I kvartalsrapporten opplyses det at selskapet har fått godkjennelse fra styret til å gå videre med dette for å gi investorene mer direkte eksponering mot LNG-shippingmarkedet.- Å skille ut skipene vil skape to separate enheter som burde være mer attraktivt for investorene hver for seg, enn kombinert, sier konsernsjef Iain Ross i Golar LNG på telefonkonferansen.- En viktig grunn til den foreslåtte «spin-off’en» er selvfølgelig å fjerne gjeld fra balansen vår, sier han.Ifølge konsernsjefen er gjelden tilknyttet TDFE-skipene øremerket den foreslåtte spin-off’en, på om lag 1,17 milliarder dollar, tilsvarende 10,3 milliarder kroner.- Golar er også I samtaler med eiere av lignende tonnasje for å potensielt være med i det nye rederiet. Og i forbindelse med den ordningen, skal det sies at Golars skip fortsett skal driftes av Golar Management Norway, sier Ross.Utskillelsen ventes ifølge konsernsjefen å finne sted i løpet av noen måneder, og vil gjøre at selskapet kan fokusere mer på FLNG Golar Power og nedstrømseiendeler fremover. Trøim mener det er et helt riktig tidspunkt å gjøre det på. - Vi tror volatiliteten har gjort det vanskelig for investorene å forestå hva Golar egentlig handler om. På samme tid vet vi at vi går inn en spennende tid i shipping. Ratene oversteg 200.000 dollar i fjor, og vi ser nå klare tegn til opptur igjen. De neste to årene vet vi at LNG-produksjonen som igangsettes vil veie opp for kapasiteten som kommer fra verftene, og dermed føre til et strammere marked.- Nå er det på tide, om noen gang, å rendyrke et LNG-rederi, fastslår Trøim.- Aldri lettTrøim har lang erfaring fra systemet til John Fredriksen, der de ved flere anledninger gjorde stor suksess med oppbygging av selskaper i ulike sektorer. Det har imidlertid sjeldent gått på skinner.-Å bygge et bra selskap er aldri lett. Jeg har hatt gleden av å være en del av en gruppe som historisk har bygd noen fantastiske selskaper, og tjent masse penger for aksjonærene. Nesten alle gikk gjennom noen tøffe tider før aksjonærene til slutt fikk betalt, sier han.Trøim viser til utviklingen i Marine Harvest – nå Mowi – som i 2012 hadde en markedsverdi på under 10 milliarder kroner, før investorene fikk øynene opp for selskapet.Nå prises Mowi til rundt 105 milliarder kroner på Oslo Børs.Vil gjøre Golar «great again»Blant hovedfokusene til Golar LNG fremover er å levere flytende naturgass (LNG) til Brasil.- Vi snakker mindre enn 100 millioner dollar i investeringer for å skape en energirevolusjon i det som er verdens femte mest befolkede land. Jeg har aldri sett et mer åpenbart, sterkere og mer lønnsomt ESG-investeringscase, sier han.ESG står for Environmental, Social og Governance, og kan betegnes som bærekraftige investeringer.-Det er dette Golar til syvende og sist handler om; billigere og renere energiløsninger, sier Trøim.- Jeg håper at vi de neste årene med kapitaldisiplinen og den høyere utnyttelsen av eiendelen våre, og noen av de unike nedstrømeiendelene vi snakker om, kan returnere høy avkastning igjen (…), og at vi kan øke både den kort- og langsiktige inntjeningen, og kanskje til og med «make Golar great again». - Mellom 2002 og 2014 var vi den nest beste aksjen i OSX-indeksen med en oppgang på mer enn 1.500 prosent. Vi har en historie å ta vare på, og vi må tilbake dit, sier Trøim.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også