Advarsel: Denne modellen har truffet skremmende godt det siste halve århundret

Analysesjef Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets er en mann det er smart å lytte til.I fredagens fra rapport, kalt “Resesjonsvarselet fra rentemarkedet”, minner han om at rentemarkedets bevegelser har vært voldsomme i det siste, selv om det har roet seg de siste dagene.Spørsmålet er om rentemarkedet har sett mørket tidsriktig nok en gang.Ringholm trekker i den anledning frem Feds resesjonsmodell som utleder en sannsynlighet/tallverdi for resesjon ut fra 10 år stat over 3 måneders renten.Modellen varslet rødt allerede i mars ettersom tallverdier over 24 betydde:1. Resesjonen kommer.2. … men ikke riktig enda.- Denne uken havnet vi på 29,6. OK, bare et tall kanskje? Joda, men da skal vi til den andre. Når skal du ut av aksjer? Vel, tallet er historisk 30. Som en indikasjon. Vi er altså veldig nært. For all del, ved siste resesjon skulle man sitte litt lengre selv om det lyste 30. Det er ingen fasit, og tross alt begrenset med observasjoner, skriver Ringholm.Analysesjefen mener likevel det kan vært lurt å allokere om når 30 lyser.- Det har som oftest vært lurt å ta dette inn over seg. Selv om man ikke holder på med renter, slår Ringholm fast.Ringholm omtaler grafen som “modellen som har truffet skremmende godt det siste halve århundret”.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også