Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs fredag.

Asiatiske børser utvikler seg blandet fredag. I Tokyo stiger Nikkei 0,3 prosent til 21.098,57, mens den bredere Topix-indeksen legger på seg like mye til 1.546,39.I Hongkong faller Hang Seng 0,5 prosent. Spenningen er fortsatt høy grunnet den kontroversielle loven om utlevering.På Kinas fastland går large cap-indeksen CSI 300 0,2 prosent, mens Shanghai Composite-indeksen faller 0,3 prosent. I Sør-Korea faller Kospi-indeksen 0,3 prosent, mens Sydney-børsen stiger 0,1 prosent «down under».Les hele Asia-kommentaren her. Tror børsen åpner oppNordnet, med analytiker og aksjeekspert Roger Berntsen i spissen, tror Oslo Børs åpner opp 0,2 prosent , eller innenfor intervallet [0, 0,3].- Impulsene fra verdens finansmarkeder er svakt positive fredag morgen. Når det er sagt, det generelle nyhetsbildet har ikke endret seg til det positive da handelskrigen mellom USA og Kina, fortsatt pågår med full styrke. I tillegg har spenningen i midtøsten økt betraktelig etter gårsdagens terrorangrep på to tankskip ved Hormusstredet. Ca. 1/3 av verdens oljetankere går gjennom dette stredet, derfor er hendelsen svært alvorlig med tanke på daglige oljeforsyninger verden over. Iran har tidligere truet med å stenge stredet for skipsfrakt pga. USA sanksjoner overfor landet. Det er for øvrig andre aktører som også kan ha interesse av å skape uro i området. Uansett, en eskalering av situasjonen vil gi høyere oljepriser og fraktrater på kort sikt. Både tankaksjer og oljeselskaper steg markert i gårsdagens handel.OljeprisenFredag morgen omsettes Brent-oljen for 61,71 dollar fatet, opp 0,65 prosent, mens WTI-oljen stiger 0,33 prosent til 52,45 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 61,85 dollar ved børsslutt torsdag. Wall StreetPilene pekte oppover for de toneangivende indeksene i USA torsdag. Dow Jones klatret 0,39 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite la på seg henholdsvis 0,41 og 0,57 prosent.Utvikling kom i kjølvannet av at to oljetankere, deriblant Fronlines Front Altair, ble angrepet i Omanbukta torsdag morgen norsk tid. Torsdag kveld var Trump-administrasjonen ute å la skylden for angrepet på Iran.- Iran går til angrep fordi regimet ønsker vårt vellykkede press mot landet fjernet. Ingen økonomiske sanksjoner rettferdiggjør Irans angrep på uskyldige sivile, ødeleggelsen for oljemarkedet og atommotivert utpressing, sa utenriksminister Mike Pompeo på en pressekonferanse i Washington D.C torsdag kveld.Les hele USA-kommentaren her. Oslo BørsHovedindeksen endte på 859,19 torsdag, etter en nedgang på marginale 0,08 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.892 millioner kroner.Frontline markerte seg med en oppgang på friske 10,1 prosent til 69,75 kroner, til tross for angrepet på et av sine skip .Nel fortalte om sine første funn etter eksplosjonen på hydrogenstasjonen i Sandvika mandag denne uken. Aksjen reagerte kraftig opp, og var oppe i 6,08 kroner (18,5 prosent) på det høyeste. Mot slutten av dagen roet den seg ned, og endte opp 13,8 prosent til 5,84 kroner på suverent høyest volum.Les hele børskommentaren her. Dette skjer i dag:Makro, Norge (SSB)Registrert avgang av store rovdyr, 2018/2019Den norske kirke, 2018Banker og kredittforetak, 2018Byggekostnadsindeks for rørleggerarbeid i kontor- og forretningsbygg, april 2019Tallene slippes som vanlig klokken 08:00.Makro, utenlands Kina: Industriproduksjon, maiKina: Detaljhandel, maiJapan: Industriproduksjon, aprilFrankrike (08:45): KPI, maiSverige (09:30): KPIEMU (11:00): Handelsbalanse, aprilUSA (14:30): Detaljhandel, maiUSA (15:15): Industriproduksjon, maiUSA (16:00): Michigan-konsumsentiment, juniUSA (16:00): Varelager, aprilVi tar også med at Det internasjonale energibyrået (IEA) legger frem sin månedsrapport klokken 10:00 norsk tid, dagen etter at OPEC kom med sin.Klokken 19:00 norsk tid legger Baker Hughes frem sin ukentlige riggtelling.Her hjemme tar vi med at WR Entertainment legger frem sin årsrapport for 2018.Kilder: Oslo Børs, SSB, TDN Direkt