Frontline-drama på rød børs

Hovedindeksen endte på 859,19 torsdag, etter en nedgang på marginale 0,08 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.892 millioner kroner.Wall Street åpnet opp etter at dagens jobless claims skuffet noe, men stadig forteller om et sterkt arbeidsmarked . Importprisene falt mer enn ventet.Toneangivende Europa-børser utviklet seg blandet.Britiske FTSE 100 falt 0,05 prosent, mens tyske DAX steg 0,4 prosent og franske CAC 40 var uendret.Fyrer opp oljeprisenOljeprisene har også gjort en helomvending etter gårsdagens markante fall trigget av uventet lagerbygging i USA .Brent august-olje stiger 3,1 prosent til 61,85 dollar fatet, som er opp fra rundt 61 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen trekker opp 3,2 prosent til 52,76 dollar fatet.Helomvendingen henger sammen med angrepet på to oljetankere, blant dem Frontline-skipet Front Altair , ved det kritiske Hormuz-stredet utenfor Iran.20 prosent av verdens oljeforbruk passerer gjennom stredet.- Dette kan være katalysatoren som tar oljen ut av bear-markedet den har vært inne i de siste ukene. Markedene har fokusert på stigende USA-lagre og handelskriger som truer etterspørselen, samtidig som trusler på tilbudssiden har blitt oversett, sier analysesjef Nitesh Shah hos forvalteren WisdomTree til Reuters.Shipping skjøt fartOljeprisrallyet løftet oljeaksjene på Oslo Børs.Equinor steg 0,2 prosent til 168,85 kroner, Aker BP 0,7 prosent til 225,80 kroner og DNO 2,1 prosent til 15,29 kroner.Oljeservice klatret også, deriblant Subsea 7, som steg 0,7 prosent til 99 kroner etter å ha blitt tildelt den siste, store Johan Sverdrup-kontrakten .I seismikk steg PGS 3,5 prosent til 16,19 kroner, mens TGS trakk opp én prosent til 223,80 kroner.Flere shippingaksjer skjøt fart etter dramatikken i Hormuz-stredet.Gassrederiene Avance Gas og BW LPG la på seg hhv. 7,4 prosent til 23,95 kroner og 6,2 prosent til 41,90 kroner.Golden Ocean steg 3,7 prosent til 40,62 kroner, til tross for fallende rater .Frontline-rallyOg ikke minst markerte Frontline seg med en oppgang på friske 10,1 prosent til 69,75 kroner, til tross for angrepet på et av sine skip.Pareto-analytiker Eirik Haavaldsen påpeker overfor TDN Direkt at angrepet kan sende krigsrisikopremien kraftig opp, og at alt må geleides og følges av marinefartøy.Et resultat av det kan bli at den effektive flåten reduseres.- Det kan være bra på et tidspunkt hvor markedet trenger det, fordi det er fryktelig tungt. Man spekulerer i at dette kan gi høyere tankrater, sier han til nyhetsbyrået.Ifølge Sjøfartsdirektoratet skal tre detonasjoner ha funnet sted på Front Altair etter angrepet, men mannskapet kom uskadd fra hendelsen og har kommet seg til Iran .Helomvending i NelNel startet dagen i motvind etter en ugunstig nyhetsstrøm i det siste, og var torsdag morgen nede i 4,26 kroner, ned 17 prosent fra gårsdagens slutt.Vendepunktet kom da Nel fortalte om sine første funn etter eksplosjonen på hydrogenstasjonen i Sandvika mandag denne uken.Sikkerhetskonsulentene selskapet har hentet inn konkluderer foreløpig med at elektrolysøren ikke var involvert i hendelsen, og Nels elektrolysedivisjon går ifølge toppsjef Jon André Løkke tilbake til normal drift.Konsulentene vet enda mer, men kan ikke gå ut med det ennå.- Når vi har fått undersøkt delene i mer detalj, vil vi vite mer om mekanismene. Det vil vi sannsynligvis kunne si mer om i løpet av inneværende uke, sier Gexcon-direktør Geirmund Vislie til TDN Direkt.Aksjen reagerte uansett kraftig opp, og var oppe i 6,08 kroner (18,5 prosent) på det høyeste. Mot slutten av dagen roet den seg ned, og endte opp 13,8 prosent til 5,84 kroner på suverent høyest volum.Børsens andre hydrogenrelaterte aksje, Hexagon Composites, avanserte 7,7 prosent til 37,60 kroner torsdag.Elkem-smellPå den negative siden finner vi lakseaksjene.Grieg Seafood falt 4,8 prosent til 121,20 kroner, SalMar 1,8 prosent til 361,20 kroner og Mowi 2,2 prosent til 202,50 kroner.Men ingen falt mer enn Elkem, som dundret ned 14,5 prosent til 22,34 kroner etter å skuffet markedet med et resultatvarsel.Elkem fikk et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 852 millioner kroner i 1. kvartal, men venter at dette vil skrumpe inn med rundt 25 prosent i 2. kvartal .USA-tollen på kinesisk import har ifølge selskapet rammet silikonmarkedet hardt.Pareto Securities har jekket ned sitt kursmål på Elkem fra 40 til 30 kroner, men beholder ifølge TDN Direkt sin kjøpsanbefaling. Morgan Stanley frykter et resultatfall på opptil 30 prosent i 2019.Spillaksje så rødtNærmest Elkem på taperlisten finner vi Gaming Innovation Group på minus 8,1 prosent til 12,68 kroner.Vi tar også med Questerre på minus 6,5 prosent til 1,59 kroner, mens Next Biometrics trakk ned 5,8 prosent til 5,65 kroner.Scottish Salmon fulgte resten av laksesektoren ned, og falt 4,9 prosent til 21,60 kroner.I andre enden steg bare én aksje mer enn nevnte Nel: Merkur Market-noterte Lavo.tv steg 31,8 prosent til 14,5 øre.Flere shippingaksjer yppet seg. I tillegg til nevnte Frontline finner vi Star Bulk høyt oppe, opp 11,9 prosent til 45 øre.Vi tar også med at Siem Offshore la på seg 8,6 prosent til 1,64 kroner.


Les også