Kjersti Haugland tror renten skal videre opp

I dag hever Norges Bank styringsrenten. Sjeføkonomen peker på to sentrale forhold. 

Børs

- I dag går Norges Bank med stor sannsynlighet (både ifølge markedsprising og analytikerforventninger) mot strømmen, ved å heve renten med 25 basispunkter til 1,25 prosent. Får vi rett vil de attpåtil varsle at det er mer i vente, ved å legge inn en overvektsannsynlighet for en heving på møtet i desember.Det skriver DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland i sin morgenrapport torsdag. Grunnen til at Norges Bank har mulighet til å gå mot strømmen dreier seg hovedsakelig om to forhold.- For det første er norsk økonomi inne i en mini-oljeboom, med frisk økonomisk vekst og økende press på kapasiteten i bedriftene. Arbeidsledigheten er lav, og inflasjonen i øyeblikket over målet. For det andre har kronekursen en stund framstått som ganske immun mot den økende rentedifferansen mot Europa, skriver Haugland.- Det er nok særlig sviktende risikoappetitt slår negativt ut for en liten og perifer valuta som den norske. Dette er godt nytt for Norges Bank, som da har større handlingsrom til å få renten noen hakk videre opp uten å risikere en markert kronestyrking som vil ramme både vekst- og inflasjonsutsikter. I USA i går valgte den amerikanske sentralbanken (Fed) å holde styringsrenten uendret på intervallet på 2,25 – 2,50 prosent. Markedsreaksjonene tyder på at Fed leverte varene, skriver meglerhuset. Den amerikanske tiårige statsrenten falt, og handler nå på 1,99 prosent, om lag 10 basispunkter lavere enn i går morges. Dollaren har svekket seg på bred basis, blant annet med 0,7 prosent mot euro (EURUSD rett over 1,12) og med 1 prosent mot den norske kronen (USDNOK rundt 8,66). Aksjemarkedene steg også noe, og oppgangen fortsetter i Asia i dag. - Et stimulansesugent marked jublet altså. Grunnen er at Powell og co tydelig signaliserer at renten sannsynligvis vil settes ned i tiden som kommer. Formuleringen i pressemeldingen om å være «tålmodig» med hensyn til framtidige rentejusteringer, som har vært inne i de tre foregående møtene, er fjernet. Nå vil komiteen «handle hensiktsmessig» for å opprettholde den økonomiske veksten. 

kjersti haugland
norges bank
rente
rentedom
norsk økonomi
Nyheter
Børs