Kjøper Allergan for 530 milliarder

AbbVie gjør kjempeoppkjøp.

Børs

Den amerikanske farmasigiganten AbbVie har inngått avtale om å kjøpe den Irland-baserte Botox-produsenten Allergan, skriver AbbVie på sine hjemmesider.Avtalens verdi estimeres til 63 milliarder dollar, eller rundt 530 milliarder kroner. AbbVie betaler 188,24 dollar per aksje for Allergan, hvorav 120,30 dollar i cash og resten i aksjer.Budet verdsetter Allergan med en premie på 45 prosent sammenlignet med mandagens sluttkurs.Med oppkjøpet håper AbbVie å motvirke effekten av at patentet snart går ut for verdens mest solgte medisin, Humira (som brukes på betennelsessykdommer).Humira vil dermed bli utfordret av generiske versjoner.Heftig gjeldAllergans portefølje er altså mest kjent for Botox, men selskapet produserer også medisin for øyne og sentralnervesystem.Sammenslått vil de to selskapene omsatte for over 48 milliarder dollar globalt, og genererer en kontantstrøm fra driften på over 19 milliarder dollar.Kontantstrømmen vil ifølge AbbVie bli brukt til å betale ned den heftige gjelden som kreves for å finansiere oppkjøpet.Allergan spretter opp 32,8 prosent til 129,57 dollar i førhandelen på Wall Street, mens AbbVie faller 7,0 prosent til 78,45 dollar.

abbvie
allergan
oppkjøp
botox
farmasi
wall street
Nyheter
Børs