Neste ukes beslutning kan skape furore i markedet

Markedet priser skråsikkert inn et rentekutt fra Fed før utgangen av juli.

Neste uke møtes styremedlemmene i Federal Reserve for et nytt rentemøte. Markedet forventer at Fed vil bane vei for rentekutt i juli ved å nedgradere utsiktene for amerikansk økonomi. Det er forventet at den amerikanske sentralbanken vil fjerne ordet «tålmodig» fra sine uttalelser som følge av markedets syn på rentekutt.Svake jobbtall i mai, svak inflasjon og nye nedrevideringer av vekstanslagene for global økonomi ser ut til å tvinge Fed tilbake på gasspedalen for å holde liv, og oppnå stabilitet, i amerikansk økonomi.Ved årsskiftet opererte Fed med en relativt haukete pengepolitikk der de forventet enn sterk amerikansk økonomi og flere rentehevninger for 2019 og 2020. I vår fikk pipen en annen lyd og «tålmodig» ble nøkkelordet i Minutes-rapportene fra Fed. Nå priser markedet inn 80 prosent sannsynlighet for rentekutt i juli og 20 prosent sannsynlighet for kutt allerede på rentemøtet i neste uke. Goldman Sachs er en av få profesjonelle aktører som ikke forventer noen rentekutt i 2019, ifølge CNBC. Det er følgelig nærmest utenkelig for markedet at sentralbanken vil heve renten i den nærmeste tiden.President Donald Trump var igjen ute og kritiserte Feds og Jerome Powells pengepolitikk denne uken. Trump uttalte til ABC News at Dow Jones ville ha vært 10.000 poeng høyere om Fed ikke hadde valgt å øke rentene.At presidenten velger å uttale seg konkret om pengepolitikken er svært kontroversielt da pengepolitiske beslutninger skal være separert finanspolitikken.RentekurvenDen amerikanske rentekurven er fortsatt kraftig invertert. De lave inflasjon- og vekstforventningene gjør at investorene i realiteten priser inn en resesjon innen de neste par årene. Rentekurven er en av svært få indikatorer som har evnet å predikere resesjoner over tid.

NøkkeltallPå nøkkeltallsfronten var den amerikanske industriproduksjonen opp 0,4 prosent på månedsbasis i mai, mot en nedgang 0,5 prosent i april.Ifølge vår makrokalender var det ventet en oppgang på 0,2 prosent i mai. Kapasitetsutnyttelsen i industrien var i mai 78,1, opp fra 77,9 i april og ventet 78,0. Detaljhandelsomsetningen steg 0,5 prosent på månedsbasis i mai, mot et fall på 0,20 prosent i april, og en ventet vekst på 0,6 prosent. RenterRenten på 3-måneders Treasury Bills faller 3,6 basispunkter til 2,176 prosent.2-åringen stiger 0,7 basispunkter til 1,847 prosent.5-åringen klatrer 1,8 basispunkter til 1,851 prosent.10-åringen faller 0,4 basispunktet til 2,093 prosent.30-åringen yielder nå 2,593 prosent, ned 0,8 basispunkter.


Les også