Norwegian-rally på børsen

Spetalen-favoritt til all-time high.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 870,51 torsdag, etter en oppgang på 0,58 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.422 millioner kroner.Wall Street trosser en skuffende Philly Fed-indeks , og både Dow Jones og S&P 500 har satt nye intradag-rekorder .Ledende indikatorer i USA kom for øvrig inn uendret i mai, mot ventet en oppgang på 0,1 prosent.Toneangivende Europa-børser steg også.Britiske FTSE 100 endte opp 0,45 prosent, tyske DAX 0,4 prosent og franske CAC 40 0,3 prosent.Fed leverte vareneDen gode stemningen fortsetter etter gårsdagens rentemøte i USA , der Federal Reserve åpnet døren for rentekutt.Sentralbanken endret guidingen fra «tålmodig» til å «handle hensiktsmessig» for å opprettholde den økonomiske veksten.Markedet priser nå inn 100 prosent sannsynlighet for et kutt allerede på rentemøtet 31. juli.Dog hersker det usikkerhet rundt størrelsen på kuttet. Det er priset inn 74 prosent sannsynlighet for et rentekutt på 25 basispunkter, og 26 prosent sannsynlighet for et kutt på hele 50 basispunkter.Senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i London Capital Group minner om at USAs økonomi gjorde det ganske bra i 1. kvartal.- BNP-veksten i 1. kvartal kan i neste uke til og med bli revidert opp fra 3,1 til 3,2 prosent, og foreløpige PMI-tall kan vise en svak oppgang i aktiviteten i juni. Ethvert positivt tall vil derfor antyde at en fornuftig justering av renten bør være nok til å holde USA-veksten på tilfredsstillende nivåer, og føre til en oppsidekorreksjon i statsrenter og dollaren, skriver hun.Iran-spenning i oljeOljeprisene har fått seg et skikkelig oppsving.Brent-oljen stiger 3,0 prosent til 63,67 dollar fatet, som er opp fra rundt 61,70 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen klatrer 4,2 prosent til 56,24 dollar fatet.Frykten for en militær konfrontasjon mellom USA og Iran har også fått seg et oppsving, etter at Iran skjøt ned en amerikansk drone i internasjonalt luftrom over Hormuz-stredet.- Feds vilje til å løse opp pengepolitikken tolkes også som gunstig for etterspørselen etter olje, sier Abhishek Kumar hos London-baserte Interfax Energy til Reuters.Et uventet høyt lagertrekk i amerikanske råoljelagre gir også støtte til oljeprisene.På Oslo Børs steg Equinor 1,6 prosent til 171,65 kroner, Aker BP 5,4 prosent til 244,60 kroner og DNO 3,6 prosent til 15,91 kroner.Norwegian-rallyPå den positive siden merker vi oss også Frontline, som spratt opp 4,0 prosent til 70,05 kroner.Det John Fredriksen-dominerte tankrederiet har kjøpt tre nye skip for 1,6 milliarder kroner i det som oppfattes som en ny, gunstig deal.Norwegian markerte seg med 9,5 prosent oppgang til 37,26 kroner, på dagen der IAG-sjef Willie Walsh har kommet med nye uttalelser om selskapet.- Norwegian har til gode å bevise sin finansielle levedyktighet på lang sikt, sa han ifølge Bloomberg på selskapets generalforsamling i Madrid.Ifølge Walsh har IAG bestemt seg for ikke å forfølge Norwegian-interessen, og vil i stedet fokusere på organisk vekst.3 x all-time highBlant de aller mest omsatte markerte Subsea 7 seg positivt, og steg 1,75 prosent til 101 kroner.Ellers i oljeservice gjorde TGS det samme. Selskapet skal samarbeide med PGS offshore Canada , og aksjen steg 4,4 prosent til 237,90 kroner.PGS gikk motsatt vei, til tross for at en rekke innsidere har støttekjøpt i aksjen.Dagens fall ble på 3,8 prosent til 12,52 kroner, etter at både styreleder og toppsjef økte eksponeringen. Fallet kan henge sammen med at markedet frykter en emisjon.Lakseaksjer så rødt, og Mowi markerte seg med 1,9 prosent nedgang til 202 kroner.Vi tar også med Tomra, som steg 1,6 prosent til 293,80 kroner. Aksjen var på det høyeste i dag oppe i 290,60 kroner, som er ny intradag all-time high.Crayon Group og Øystein Stray Spetalen-favoritt Self Storage Group satte også nye rekorder torsdag.Riggrakett så rødtVinnerlisten toppes av Merkur Market-duoen Induct og TargetEveryOne, som endte opp hhv. 23,0 prosent til 7,50 kroner og 15,6 prosent til 28,9 øre.Nærmest fulgte Goodtech på pluss 15,3 prosent til 6,40 kroner, etter at et nytt selskap har overtatt innmaten i konkursrammet datter .Panoro Energy klatret 10,1 prosent til 17,06 kroner etter en flaggemelding fra Sundt , mens Seadrill spratt opp 14,0 prosent til 31,96 kroner.Rakettaksjen Dolphin Drilling lå an til sjette dag på rad med tosifret oppgang, men etter dobling på kort tid har nok investorer sett sitt snitt til å sikre gevinst.Aksjen falt 16,9 prosent til 2,16 kroner, og topper dermed taperlisten.Nærmest kom Incus Investor på minus 8,5 prosent til 86 øre, mens Napatech og Next Biometrics falt hhv. 4,0 prosent til 1,19 kroner og 3,6 prosent til 5,30 kroner.De to sistnevnte var nede i hhv. 1,115 og 5,06 kroner på det laveste i dagens handel, og satte dermed ny all-time low.