Rentedommen fra USA

Sentralbanksjef Jerome Powell valgte å holde renten uendret onsdag. Men hva skjer på neste rentemøte?

Den amerikanske sentralbanken, med sentralbanksjef Jerome Powell i spissen, besluttet onsdag å holde renten uendret på 2,25-2,5 prosent.Det var helt i tråd med forventningene og ni av de ti stemmebrettigede støttet beslutningen.St. Louis Fed President James Bullard tok dissens og ville ha et kutt på 0,25 prosentpoeng, til 2,0 - 2,25 prosent.Full splittelseDot-plot prognosene (se under) og chartet, som forteller hva sentralbankens medlemmer mener om rentebanen fremover, tilsier heller ikke at det stor sannsynlighet for et rentekutt i 2019. Men det er full splittelse og således er det tilsynelatende helt åpent hva som kan skje på neste rentemøte 31. juli.Og selv om ni av de ti stemte for å holde renten uendret uttalte sentralbanksjefen på pressekonferansen at de ønsket å se mer før de eventuelt stemmer for å senke renten, og at dette vil man få se i meget nær fremtid.Kutt eller uendret?Med alle de 17 medlemmene viser chartet at åtte medlemmer forventer uendret rente ut året, mens en venter at den vil bli satt opp.Åtte venter imidlertid ett eller to rentekutt i år. Syv venter sågar, ifølge chartet, to rentekutt og at renten kan bli kuttet til 1,75 - 2,0 prosent før året er omme.Sentralbankens egen prognose tilsier en rente på 2,4 prosent i år, 2,1 prosent i 2020, opp igjen til 2,4 prosent i 2021 og 2,5 prosent på lengre sikt.CME FedWatch Tool viser også etter rentedommen at sannsynligheten for et rentekutt 31. juli har økt til over 85 prosent. Mer om rentedommen og begrunnelsen Tirsdag gikk president Donald Trump hardt ut mot Den europeiske sentralbankens pengepolitikk, som han mente har bidratt til å senke euroen og gi europeiske eksportører et urettferdig konkurransefortrinn.Børsene stigerBørsene i New York stiger i kjølvannet av rentebeslutning, trolig på den økte sannsynligheten for et kutt om en drøy måned - og fordi et ord i beslutningen er borte fra forrige rentemøte.Tidligere har beslutningen vært prydet med begrepet "tålmodighet", når det gjelder å sette opp renten videre. Nå var dette tatt bort, melder Marketwatch.