Spetalen hiver seg på grønn aksje

Spetalen spår kollaps. Hiver seg nå på bølgen.

Børs

(Finansavisen): Under Investordagen i regi av Hegnar Media tidligere denne måneden benyttet investor Øystein Stray Spetalen sjansen til å være kritisk til blant annet ESG (Environmental, Social and Governance)-aksjer.Han sammenlignet dagens ESG-trend med dotcom­boblen på 2000-tallet, skriver Finansavisen.- Jeg tror at problemet med ESG-aksjer er noe av det samme som vi så under dotcomboblen, hvor fondsforvaltere måtte ha en viss andel av fondet i internettaksjer. På den tiden var det relativt få børsnoterte aksjer innenfor sentimentet og alle løp etter de samme aksjene, noe som gjorde at prisingen ble helt vill, sa Spetalen, og fortsatte:- Det samme sykdomstegnet ser jeg blant ESG-aksjene, men hvor langt det vil gå er umulig å vite. Jeg tror at aksjene kan kollapse 70–80 prosent fra et eller annet nivå, siden det ikke er fundamental inntjening som forsvarer prisingen. Det er imidlertid galskap å shorte ESG-aksjer så lenge forvalterne fortsetter å pøse inn penger, sa Spetalen fra scenen.Til tross for skepsisen har også Spetalen lett med lupe etter en ESG-aksje som er moden for reprising. Nå har Spetalen kjøpt 116.016 aksjer i Fred Olsen-eide Bonheur.Taus om aksjekjøpDet tilsvarer en investering på 18,96 millioner kroner.- Jeg kommenterer ikke investeringer, skriver Spetalen i en SMS til Finansavisen.- Men har du endret mening om ESG?- Jeg har ingen kommentar, skriver Spetalen.«Skjult perle»I den første analysen skrevet om selskapet siden 2012 omtaler Pareto-analytiker Bård Rosef selskapet som en skjult perle innenfor fornybar energi.Pareto Securities er det eneste meglerhuset som følger selskapet. Med et kursmål på 220 kroner, tilsvarende 25 prosent rabatt til verdijustert egenkapital (NAV), ventet det dermed en oppside på 57 prosent da det tok opp dekning i mai, skriver Finansavisen.Så langt i år er Bonheur-­aksjen opp 72,5 prosent.Selskapet har de senere årene fått mye oppmerksomhet grunnet eierskapet i riggselskapet Dolphin Drilling. Men de seneste 15 årene har selskapet primært investert i vindenergi, som i dag utgjør 80 prosent av porteføljen.Mens 47 prosent av porteføljen består vindfarmer på land, utgjør fartøy tilknyttet installasjon av vindparker offshore 33 prosent.- Med rekordsterk balanse venter vi store investeringer videre innenfor fornybart. Selskapet er spesielt godt posisjonert til å skape verdi innenfor havvind fordi det kan trekke på både kunnskap fra offshoreindustrien og fra vindparker på land, skriver Rosef.

øystein stray spetalen
bonheur
Nyheter
Børs