Spinnvill IPO var lyspunktet på Wall Street

Etter svake IPOs fra Uber og Lyft fikk opportunistiske investorer seg en real opptur fredag. Svake kinatall bidro til ytterligere vekstfrykt.

De toneangivende indeksene i USA falt fredag. Dow Jones falt 0,07 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite endte dagen ned henholdsvis 0,16 og 0,52 prosent.Utviklingen kom i kjølvannet av nye nøkkeltall og forventninger om rentekutt i neste uke.Til uken holder den amerikanske sentralbanken et to dager langt rentemøte. Markedet forventer at Fed vil bane vei for rentekutt i juli ved å nedgradere utsiktene for amerikansk økonomi. Det er forventet at den amerikanske sentralbanken vil fjerne ordet «tålmodig» fra sine uttalelser.Nå priser markedet inn 80 prosent sannsynlighet for rentekutt i juli og 20 prosent sannsynlighet for kutt allerede på rentemøtet i neste uke. Ifølge CME Group prises det også inn omkring 70 prosents sannsynlighet for et ytterligere kutt i september.På nøkkeltallsfronten var den amerikanske industriproduksjonen opp 0,4 prosent på månedsbasis i mai, mot en nedgang 0,5 prosent i april.Ifølge vår makrokalender var det ventet en oppgang på 0,2 prosent i mai. Kapasitetsutnyttelsen i industrien var i mai 78,1, opp fra 77,9 i april og ventet 78,0. Detaljhandelsomsetningen steg 0,5 prosent på månedsbasis i mai, mot et fall på 0,20 prosent i april, og en ventet oppgang på 0,6 prosent. Kinesiske nøkkeltall følges også tett av det amerikanske markedet. Industriproduksjonen i Kina steg med fem prosent i mai sammenlignet med året før. Dette er den tregeste vekstraten på hele 17 år, ifølge CNBC. Nøkkeltallet støtter opp om frykten for svak global og kinesisk vekst i tiden fremover.Dow Jones endte dagen på 26.089,61 poeng, ned 0,07 prosent.17 av de 30 aksjene i indeksen steg.Dagens vinner var Home Depot som klatret 1,69 prosent.Oppgangen kan kanskje sees i sammenheng med den eksentriske CNBC-journalisten Jim Cramers kommentarer om selskapet fredag. Cramer forventer noe volatilitet for Home Depot, men han tror generelt at aksjen skal stige i tiden fremover. Konsensus blant analytikerstanden består av 12 meglerforetak med sterk kjøpsanbefaling, 12 med kjøpsanbefaling og 9 med en holdanbefaling.Verizon Communications var også blant vinnerne etter at selskapet annonserte en avtale med National Basketball Association (NBA). Verizon skal levere et fiberbasert høyhastighetsnettverk som skal dekke alle 29 NBA-arenaene for å gi enda bedre bilder fra kampene.Aksjen la på seg 1,15 prosent.Defensive aksjrn som Walmart og Coca-Cola var også blant vinnerne. Dagligvarekjeden og drikkeprodusenten steg henholdsvis 0,39 og 0,35 prosent.På taperlisten finner vi Dow Inc som falt 3,27 prosent uten at noen større nyheter har funnet veien til markedet. Dow Inc, som er den ene delen av det fisjonerte DowDuPont, opplevde en svært tøff periode på børs i april og mai, men i juni har aksjen steget omkring 10 prosent.Cisco Systems var også blant taperne med en tilbakegang på 2,53 prosent.S&P 500 endte dagen på 2.886,98 poeng, ned 0,16 prosent.Finansaksjene hadde en god dag sammenlignet med markedet for øvrig. Bank of America klatret 0,36 prosent, og Wells Fargo steg med 0,66 prosent.Olje- og oljerelaterte selskaper fikk det vesentlig tøffere. Transocean og Schlumberger falt henholdsvis 4,58 og 2,34 prosent. Marathon Oil og Exxon Mobil mistet henholdsvis 2,33 og 0,42 prosent av markedsverdien fredag.Uber falt 2,44 prosent.General Electric falt 0,78 prosent.Ford endte ned 0,80 prosent.Beyond Meat var blant vinnerne og klatret 7,14 prosent.Nasdaq Composite endte dagen på 7.796,66 poeng, ned 0,52 prosent.Semiconductor-selskapet Broadcom presenterte tall for 2. kvartal fredag.Inntjeningen per aksje kom inn på 5,21 dollar, mot ventet 5,16 dollar, ifølge Refinitiv-konsensus.Omsetningen endte på 5,52 milliarder dollar, mot ventet 5,68 milliarder dollar.Blant annet som følge av amerikanske myndigheters svartelisting av Huawei nedjusterte Broadcom omsetningsguidingen for helåret til 22,50 milliarder dollar fra tidligere 24,50 milliarder dollar.Det er sannsynligvis den negative revideringen av fremtidsutsiktene som sendte aksjen ned 5,57 prosent på Wall Street.Comcast, som blant annet eier NBC og CNBC, fikk en kjøpsanbefaling av Rosenblatt Securities som initierte dekning av aksjen fredag. Meglerforetaket ser gode markedsutsikter for flere av Comcasts forretningsområder med stigende marginer.Aksjen klatret 1,49 prosent.Facebook har fått tilslutning fra selskaper som Visa, Mastercard, PayPal og Uber til å utstede en ny kryptovaluta. Den nye Facebook-kryptovalutaen vil bli presentert neste uke, og den vil være på markedet i løpet av neste år.Facebook-aksjen steg 2,18 prosent på nyheten.CBS og Viacom skal være i seriøse samtaler om en sammenslåing, ifølge CNBC.Aksjene til CBS og Viacom falt med henholdsvis 0,69 og 0,29 prosent.Tesla klatret 0,47 prosent.Netflix falt tilbake 1,08 prosent.Amazon endte omtrent flatt med en tilbakegang på 0,03 prosent.Alphabet (Google) endte dagen ned 0,31 prosent.Microsoft steg 0,10 prosent.Alltid volatile AMD , med treårs månedlig beta på 3,68, falt tilbake 3,28 prosent.Se også: Neste ukes beslutning kan skape furore i markedetBlant andre interessante aksjer hadde dyredetaljisten Chewy.com, tidligere heleid av PetSmart, en mektig første dag på børs på Wall Street. Aksjen føyk opp mer enn 50 prosent. IPOen ble gjort til 22 dollar per aksje, noe som verdsetter selskapet til omkring 8,8 milliarder dollar. Interessen var stor, og selskapet utstedte fem millioner aksjer mer enn planlagt til en pris over det forventede intervallet på mellom 19 og 21 dollar. PetSmart vil fortsatt eie nær 70 prosent av selskapet. Chewy har foreløpig røde tall på bunnlinjen og prises således på forventinger om stor vekst.VIX, eller fryktindeksen, endte dagen ned 3,41 prosent til 15,28 poeng.Gullprisen klatret 0,11 prosent til 1.345,20 dollar per unse.