Storbanker varsler tøffere tak i shipping

Rederier som ikke tenker miljø vil slite mer med å få lån.

En gruppe globale banker anført av Citi, Société Générale og Danske Bank har inngått en avtale som vil begrense utlånene til rederier som ikke opprettholder nye, tøffe miljøstandarder som skal kutte utslipp av drivhusgasser, skriver Financial Times.Det såkalte «Poseidon Principles»-initiativet skal etter planen signeres tirsdag av 11 banker som samlet dekker 20 prosent av det globale shipping-markedet på 450 milliarder dollar.Antall banker ventes ifølge avisen å stige de kommende månedene, med deltakere fra Kina og andre asiatiske land.«Poseidon Principles»-rammeverket er på linje med de langsiktige målene lagt av International Maritime Organization (IMO) for å redusere sektorens totale utslipp med minst 50 prosent fra 2008-nivåer innen 2050.Avtalen ventes ifølge Financial Times å øke presset på shipping-sektoren for å kutte drivhusgassutslippene betydelig. Samtidig viser avtalen hvilket press banker føler fra sine eiere når det gjelder å bruke ressurser på å fremme klimamål.


Les også