Wall Street i grønt tross geopolitisk uro

Richard Drew

Underholdningsgigant var dagens vinner, mens Tesla får saftig tollsmell.

Pilene pekte oppover for de toneangivende indeksene i USA torsdag. Dow Jones klatret 0,39 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite la på seg henholdsvis 0,41 og 0,57 prosent.Utvikling kom i kjølvannet av at to oljetankere, deriblant Fronlines Front Altair, ble angrepet i Omanbukta torsdag morgen norsk tid.Torsdag kveld var Trump-administrasjonen ute å la skylden for angrepet på Iran.- Iran går til angrep fordi regimet ønsker vårt vellykkede press mot landet fjernet. Ingen økonomiske sanksjoner rettferdiggjør Irans angrep på uskyldige sivile, ødeleggelsen for oljemarkedet og atommotivert utpressing, sa utenriksminister Mike Pompeo på en pressekonferanse i Washington D.C torsdag kveld.Donald Trump skal være ettertrykkelig informert om dagens hendelser.Det er ikke kjent hva som får amerikanerne til å rette uforbeholden skyld mot Iran.Les mer om dramatikken i Omanbuka og oljeprisen her!Utviklingen i handelskrigen mellom USA og Kina påvirket også markedet torsdag. Investorenes forventning til at USA og Kina vil komme til en form for enighet under G-20-møtet i Osaka mot slutten av juni har nærmest falt bort de siste dagene. President Donald Trump skal fortsatt være fast bestemt på å møte Xi Jinping under møtet i Japan.På nøkkeltallsfronten viste sesongkorrigert statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet viser at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var 222.000 per 8. juni, opp fra reviderte 219.000 uken før (opprinnelig rapportert: 218.000).Konsensus lå ifølge vår makrokalender på 216.000 jobless claims.Samtidig viste andre tall at importprisene falt 0,3 prosent fra april til mai, mens eksportprisene falt 0,2 prosent.Konsensus lå på 0,2 og 0,1 prosent nedgang for hhv. import- og eksportprisene.Dow Jones endte dagen på 26.106,77 poeng, opp 0,39 prosent.19 av de 30 aksjene i indeksen steg.Dagens vinner var Walt Disney som la på seg hele 4,44 prosent til 141,74 dollar.Morgan Stanley kneppet opp kursmålet sitt på aksjen fra 135 til 160 dollar torsdag. Investeringsbanken ser svært positivt på Disneys nye streamingtjeneste, Disney+, og tror at tjenesten kan gjøre underholdsningsgiganten i stand til å levere omkring 11 dollar per aksje på bunnlinjen de neste fem årene. Til sammenlingning leverte Disney en inntjening per aksje på 7,08 dollar for 2018.Home Depot var også blant vinnerne og selskapet klatret 1,71 prosent.Nike, som har hentet seg noe inn etter den kraftige tilbakegangen mot slutten av mai, klatret 1,19 prosent.På taperlisten finner vi blant annet de tre farmasøytselskapene Johnson & Johnson, Merck og Pfizer som falt henholdsvis 0,70, 0,93 og 1,32 prosent.Visa måtte også se 1,30 prosent av markedsverdien fordufte torsdag.S&P 500 endte dagen på 2.891,64 poeng, opp 0,41 prosent.Ford var blant vinnerne og la på seg 2,08 prosent.Innen finans var også utviklingen positiv på overordnet nivå. Wells Fargo klatret 0,80 prosent, og Citigroup steg 0,42 prosent.Uber opplevde en god dag på børs etter at Evercore initierte dekning av aksjen med en kjøpsanbefaling og kursmål på 60 dollar. Evercore tror at Uber vil kunne øke prisene i tiden fremover ettersom markedet modnes og tjenestene blir en naturlig del av folks hverdag. I tillegg blir det færre oppstartsrabatter, melder investeringsbanken. Evercore mener at Uber vil generere profitt på et vesentlig tidligere tidspunkt enn oppfatningen hos konsensus.Aksjen klatret 5,05 prosent.American Airlines la på seg hele 6,40 prosent etter at J.P Morgan kom med en oppdatering på selskapet. Investeringsbanken mener at de økte prisene på innenlandske flyvninger i USA kommer til å tjene selskapet svært godt og at dette ikke er priset inn i aksjekursen.Nasdaq Composite endte dagen på 7.837,13 poeng, opp 0,57 prosent.Facebook steg 1,39 prosent.Oracle, som er en av de største beholdningene i DNB Teknologi, la på seg 0,41 prosent.Intel steg med 0,82 prosent.Microsoft, som nå har en selskapsverdi på svimlende 1.014 milliarder dollar, klatret 0,63 prosent.Apple endte dagen flatt og falt beskjedne 0,02 prosent.Twitter fikk en liten knyttneve fra investorene og mistet 3,07 prosent av markedsverdien torsdag.Tesla la på seg 2,22 prosent tross i at selskapets forespørsel om å få tollunntak på kjøreskjermen og andre komponenter produsert i Kina ble forkastet av amerikanske myndigheter.Netflix falt tilbake med 0,62 prosent.NVIDIA klatret 1,41 prosent.Amazon steg 0,81 prosent.Alphabet (Google) la på seg 1,09 prosent.Se også: Tre chart du bare må se!VIX, eller fryktindeksen, falt 0,57 prosent til 15,82 poeng.Gullprisen steg 0,70 prosent til 1.346,20 dollar per unse.


Les også