- Den store taperen i valutamarkedet

Dramaet vil etter alle solemerker fortsette en god stund ennå, mener DNB Markets' sjeføkonom, Kjersti Haugland.

«Det britiske pundet har vært den store taperen i valutamarkedet det siste døgnet, med en svekkelse på to prosent både mot dollaren og euroen», skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten til DNB Markets.GBPUSD handler nå på 1,21, det laveste nivået siden mars 2017. - Nervøsiteten har økt«Nervøsiteten knyttet til risikoen for at Storbritannia må forlate EU uten noen avtaler på plass den 31. oktober, har økt», skriver Haugland. Hun viser til at statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse mandag gjentok sitt budskap om at Brexit skal gjennomføres i oktober - avtale eller ei, og at skilsmisseavtalen som ble forhandlet av tidligere statsminister May og EU i slutten av 2018 «er død», og må erstattes av en ny. «Særlig kontroversiell er delen av avtalen som er knyttet til Nord-Irland, der hensynet til å opprettholde åpne grenser mellom Nord-Irland og Irland gjør at britene må forbli i tollunionen inntil man eventuelt finner en annen løsning på denne betente saken. EUs syn på saken er imidlertid at skilsmisseavtalen er ferdigforhandlet, og at de ikke har noe mer å gi til britene», heter det fra DNB Markets-økonomen. - Dramaet vil fortsetteMed partene på full kollisjonskurs, er spørsmålet ifølge Haugland hvem som viker først, eventuelt om det blir full kræsj med en «hard Brexit» og de negative konsekvensene det vil ha for økonomien. «Vi holder fortsatt en knapp på at flertallet i det britiske parlamentet vil ta grep, om nødvendig, for å unngå det siste, og at en ordnet avtale til sist vil bli utfallet. Men dramaet vil etter alle solemerker fortsette en god stund ennå, og tynge pundet», heter det fra sjeføkonomen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også