Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs mandag. 

Publisert 29. juli 2019 kl. 08.01
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.45
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 634 ord
Nordnet, med analytiker og aksjeekspert Roger Berntsen, tror Oslo Børs åpner flatt i dag, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,1] prosent."Onsdag er det duket for nytt rentemøte i FED, der markedet forventer et kutt i styringsrenten på 0,25 prosentpoeng. Svakere globale vekst -og inflasjonsimpulser som en følge av den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, er det sentralbanken i USA har å forholde seg til. Når det er sagt, amerikansk økonomi har, isolert sett, vist få svakhetstegn den senere tid. Dog på etter eller annet tidspunkt vil de endre seg, da USA til syvende og sist er avhengig av det som skjer i resten av verden", skriver Berntsen i morgenrapporten. "Oljeprisen, som er svært sensitiv til det generelle aktivitetsnivået i verdensøkonomien, har falt fra 86 dollar per fat til 63 dollar på ni måneder. Med andre ord, så lenge handelskrigen mellom USA og Kina er uavklart, vil avmattingen i verdensøkonomien mest sannsynlig fortsette, noe som igjen vil prege oljeprisen", fortsetter Berntsen."De fleste store selskapene på Oslo Børs har nå levert sine tall for 2. kvartal, dog med svært blandede utfall. Internasjonalt derimot har tallene kommet inn bedre enn ventet. Det er for øvrig viktig å fremheve at en rekke selskaper som er sensitive til det generelle aktivitetsnivået i verdensøkonomien har skuffet, det være seg Caterpillar, Boeing, CSX, Equinor mfl", avslutter analytikeren.Oslo BørsHovedindeksen endte fredag i 867,4, opp 0,42 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2.933 millioner kroner. Kongsberg Automotive kom fredag med kvartalstall, og fikk et resultat etter skatt på 4,9 millioner euro i andre kvartal 2019, mot 4,2 millioner euro i samme periode året før. Driftsinntektene beløp seg til 294,3 millioner euro, sammenlignet med 287,5 millioner euro i andre kvartal 2018. Konsensus lå på 306 millioner euro. Aksjen falt 8,84 prosent.Rec Silicon kom torsdag med kvartalstall. Selskapet fikk et 
 sammenlignet med minus 374,4 millioner dollar samme kvartal i fjor. Den store forbedringen skyldes hovedsakelig langt lavere nedskrivninger. Aksjen steg 4,14 prosent torsdag, og fredag klatret aksjen ytterligere 9,74 prosent.OljeprisenBrent-oljen er mandag morgen ned 63,14 prosent til 63,46 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,30 prosent til 56,03 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 63,30 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.USAFredag steg Dow Jones 0,19 prosent, og S&P 500 og Nasdaq endte dagen opp henholdsvis 0,74 og 1,11 prosent.Utviklingen kom i kjølvannet av at store techselskaper rapporterte sterke tall, nye møter mellom USA og Kina neste uke og gode økonomiske nøkkeltall.Mandag neste uke drar en topptung amerikansk delegasjon til Shanghai for å holde samtaler med den kinesiske handelsdelegasjonen. Larry Kudlow, direktør hos USAs nasjonale økonomiske råd, det viktigste forumet for rådgivning om økonomisk politikk for den amerikanske presidenten, fortalte i et intervju med CNBC at man ikke bør ha for store forventninger til møtet.- Jeg forventer ikke noen omfattende avtale. Når jeg snakker med de som skal forhandle, så tror jeg de drar for å nullstille situasjonen og forhåpentligvis gå tilbake til der samtalene var i slutten av mai, sa Kudlow til nyhetsbyrået.Videre, etter at jobless claims kom inn sterkere enn ventet i går, så viste den amerikanske BNP-veksten seg sterkere enn ventet fredag. BNP økte med 2,1 prosent på årsbasis i USA i andre kvartal, ned fra 3,1 prosent i første kvartal. Det var ifølge vår finanskalender ventet en vekst på 1,8 prosent.AsiaI Japan faller Nikkei 0,39 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 0,32 prosent.Shanghai Composite svekkes 0,14 prosent, og CSI 300 er ned 0,11 prosent. Hang Seng i Hong Kong faller 1,20 prosent.Kospi i Sør-Korea er ned 1,50 prosent, og Straits Times i Singapore faller tilbake 0,63 prosent. S&P/ASX 200-indeksen i Australia styrkes derimot 0,53 prosent.Dette skjer i dagResultater, utlandet Makro Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB)