Dow Jones viste vei på Wall Street

Helseforsikringskjempe tok av, Buffett-favoritt knuste forventningene og regnskapet til industriselskap skaper frykt.

Pilene pekte i begge retninger for de toneangivende indeksene på Wall Street torsdag. Dow Jones og S&P 500 steg henholdsvis 0,85 og 0,23 prosent, mens teknologitunge Nasdaq Composite endte dagen ned 0,08 prosent.Utviklingen kom i kjølvannet av at investorene prosesserte den svært ”duete” beretningen fra Jerome Powell i kongressen onsdag.Sentralbanksjefen brukte ordet ”usikkerhet” utallige ganger, både i forbindelse handelskrigen, utsikter for global økonomi og inflasjonen i USA mm.Powell la særlig vekt på at selskapenes investeringer i USA har stagnert markant den siste tiden som et resultat av overnevnte faktorer. Hvis investeringene stopper opp, er man nesten sikker på at økonomien vil sendes inn i en resesjon.Sentralbanken gikk dermed langt i å bekrefte markedets forventinger om et rentekutt på 25 basispunkter på Federal Reserves juli-møte. Samtidig utelukkes det ikke at rentekomiteen kan finne på å kutte hele 50 punkter allerede i juli, men det virker lite sannsynlig etter den sterke arbeidsmarkedsrapporten i forrige uke.På nøkkeltallsfronten steg de amerikanske konsumprisene 0,1 prosent fra mai til juni.På årsbasis var prisene opp 1,6 prosent.Konsensus pekte ifølge vår makrokalender mot ingen endring på månedsbasis og 1,6 prosent oppgang på årsbasis.Eksklusive mat og energi (kjerneinflasjonen) steg prisene 0,3 prosent fra mai til juni og 2,1 prosent på årsbasis.Her lå forventningene på 0,2 og hhv. 2,0 prosent.Videre viste sesongkorrigert statistikk fra Det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var 209.000 per 6. juli, ned fra reviderte 222.000 uken før (opprinnelig rapportert: 221.000).Konsensus lå ifølge vår makrokalender på 223.000 jobless claims.Dow Jones endte dagen på 27.088,08 poeng, opp 0,85 prosent.Dette var første gang Dow Jones ender høyere enn 27.000 poeng.22 av de 30 aksjene i indeksen steg.Dagens ubestridte vinner var UnitedHealth som hoppet opp 5,54 prosent.Helseforsikringsselskapet kan juble etter at Trump-administrasjonen har trukket tilbake et forslag om å fjerne rabatter for statsfinansierte medisinprogammer.Ifølge CNBC skal dette være en nøkkelkomponent i Trump-administrasjonens ønskede politikk om å få ned prisene på reseptbelagte medisiner.Helseforsikringsselskapene har lenge forhandlet egne priser med farmasøytene og dermed skapt perverse insentiver som har skapt høye listepriser. Medisiner til personer med dårlig, eller fraværende, helseforsikring har dermed møtt kunstig høye priser på livsnødvendige medisiner.CVS Health, som ikke lengre inngår i Dow Jones, klatret hele 4,66 prosent på nyheten.Goldman Sachs var også blant vinnerne og steg 2,59 prosent. Investeringsbanken skal ansette en rekke mennesker innenfor digitale eiendeler. Selskapet vil også undersøke muligheten for lage en egen digital valuta.I tillegg trives investeringsbankene ganske bra med et ”duete” Fed da høye verdsettelser gjør det enklere å få i land deals samt at eiendelsverdier alt annet like stiger med et rentekutt.Boeing var også blant vinnerne og steg 1,92 prosent.3M klatret 2,00 prosent.På taperlisten finner vi Merck, Pfizer og Johnson & Johnson som falt henholdsvis 4,53, 2,43 og 0,79 prosent. Farmasøytene sitter på andre siden av bordet hva gjelder Trump-administrasjonens avgjørelse vedrørende rabatter for statsfinansierte medisinprogammer.S&P 500 endte dagen på 2.999,91 poeng, opp 0,23 prosent.Dagens store snakkis var industriselskapet Fastenal.Selskapet, som er distributør av industrielt utstyr som skruer, muttere mm., leverte svakere enn allerede nedreviderte forventninger som følge av tollen som er innført som et ledd i handelskrigen."Vi lyktes med å øke prisene som et element i vår strategi for å imøtekomme tollen som er satt på produkter importert fra Kina. Disse prisøkningene var ikke nok til å møte den generelle inflasjonen i bransjen", heter det fra Fastenal i en melding.Resultatregnskapet og kommentarene fra industriselskapet, som verdsettes til omkring 17 milliarder dollar, bør få alarmklokkene til å ringe for både investorer, politikere og sentrale aktører i pengepolitikken. Markedet ser på Fastenal-rapporten som en proxy for hva som er i vente for andre industriaktører under andrekvartalsrapporteringen.Fastenal-aksjen falt 2,85 prosent på Wall Street.Delta Air Lines rapporterte tall for andre kvartal 2019 torsdag ettermiddag norsk tid.Inntjeningen per aksje kom inn på 2,35 dollar, mot ventet 2,28 dollar per aksje. Dette var en økning på nærmere 35 prosent fra det samme kvartalet i 2018.Omsetningen kom inn på 12,5 milliarder dollar, noe som samsvarte med analytikernes forventninger.Flyselskapet, som selv har Airbus-fly, uttalte under presentasjonen at de har nytt godt av konkurrentenes problemer med 737 Max-flyene.Inntjeningsguidingen for helåret ble flyttet opp til intervallet 6,75 til 7,25 dollar per aksje, mot tidligere 6 til 7 dollar per aksje.Warren Buffett er tungt investert i selskapet han regner som det beste flyselskapet i verden.Aksjen la på seg 1,13 prosent.Bank of America la på seg 1,17 prosent.Ford klatret 0,70 prosent.General Electric falt 0,69 prosent.Nasdaq Composite endte dagen på 8.194,04 poeng, ned 0,08 prosent.Snap klatret 2,03 prosent etter at Bank of America Merrill Lynch økte kursmålet fra 12 til 17 dollar for Snap-aksjen. Meglerforetaket valgte allikevel å beholde sin hold-anbefaling for SoMe-giganten. Forventning om økende vekst skal være blant årsakene til at kursmålet flyttes opp, melder CNBC.Amazon falt 0,81 prosent på nyheten om at selskapet ønsker å videreutdanne 100.000 av sine amerikanske arbeidere innen 2025. Den disruptive retaileren ønsker å bidra til at ansatte kan få mer avanserte jobber og nye karrieremuligheter, gjerne innenfor Amazon-paraplyen.Cowen initierte dekning på Microsoft med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 150 dollar. Meglerforetaket ser dermed en oppside på nesten ni prosent for verdens mest verdifulle selskap.Aksjen la på seg 0,40 prosent. Selskapet er nå verdt om lag 1.060 milliarder dollar.AMD falt 2,16 prosent.NVIDIA hadde en god dag og steg 3,89 prosent.Netflix falt 0,39 prosent.Facebook måtte se markedsverdien falle med 0,74 prosent.Alphabet (Google) klatret 0,33 prosent.Se også: Lagertrekk og orkan skaper spenning rundt oljeprisenVIX, populært kalt fryktindeksen, falt 0,84 prosent til 12,92 poeng.Gullprisen falt 0,25 prosent til 1.409,00 dollar per unse.Tremånedersrenten falt 3,1 basispunkter til 2,153 prosent.2-åringen klatret 3,3 basispunkter til 1,865 prosent.10-åringen steg 6,9 basispunkter til 2,131 prosent.30-åringne yielder nå 2,653 prosent, opp 7,5 basispunkter.


Les også